Predškolci
17.09.2017.

Mama, ne gasi svetlo!

Samo što ste ih spakovali u krevet za spavanje, pročitali priču, ugasili svetlo i krenuli da konačno malo odmorite, iz dečje sobe čujete "Mama, ne ostavljaj me samog, plašim se mraka." Priča se ponavlja mesecima iz večeri u veče i vi već polako počinjete da razmišljate o preseljenju u dečju sobu, kako biste mogli makar malo da odspavate. Malo ste istraživali i utvrdili da je strah od mraka jedan od najčešćih strahova kod dece uzrasta između dve i četiri godine. Vaše dete je tek proslavilo treći rođendan i vi se pitate koliko će ovo još trajati.

U ovakvim situacijama roditelji, već na ivici nerava, često omalovažavaju strah od mraka, ne znajući da rečenice tipa "Šta se plašiš kao da si beba. Veliki dečaci i devojčice ne plaše se mraka" i nervozno zatvaranje vrata nisu od pomoći.

Ne pretite čudovištima
Umesto da ga grdite, objasnite detetu da svako ima nešto čega se plaši, pa i vi kao roditelj. To će mu pomoći da lakše prihvati i savlada svoj strah.
Kada su deca neposlušna roditelji često prete  vešticama, barogama i čudovištima, što kratkoročno rešava problem neposlušnosti, ali ne zato što je dete shvatilo da ne treba da bude nemirno već zbog toga što se uplašilo. Stoga će mu kada ostane samo pred spavanje pred oči izlaziti svi ti nezvani, strašni gosti kojima ste ga zastrašivali tokom dana.

Zaboravite na horor filmove
Vodite računa da dete pre spavanja ne gleda filmove i crtaće sa strašnim scenama koje bi moglo da oživljava u glavi kada se svetlo ugasi. Pustite mu neku laganu muziku, pričajte pozitivne priče pre spavanja, dajte mu da zagrli omiljenu igračku.
Ukoliko je strah suviše izražen, nabavite malu lampu prigušene svetlosti. Biće dovoljno mračno da dete može da zaspi, ali i dovoljno svetlo da može da vidi poznato, bezbedno okruženje. U nekom tretnutku ono samo će poželeti da je ugasite i pre nego što zaspi, što će biti znak da je prestalo da se boji.

Ne zavirujte po ćoškovima
Zavirivanje pod kreveta i po ćoškovima nije dobar način za uverevanje deteta da u sobi nema ničega. Naprotiv, tako ćete mu samo pokazati da i vi verujte u čudovišta. Bolje mu objasnite da čudovišta ne postoje i da nikada nisu ni postojala, a ukoliko ga plaše razni zvuci, predočite mu da je to vetar, komšije sa sprata, ljudi na ulici...

Pozovite ga u vaš krevet
Ukoliko je detetov strah baš izražen i ono ne može da spava po čitavu noć, s vremena na vreme možete da ga pozovete u vaš krevet. Time rizikujete da mu ovo pređe u naviku, pa je najbolje da "gostovanje" u vašem krevetu bude vremenski ograničeno na čitanje priče za laku noć. Potom ga, kada se malo umiti i kad počne da ga hvata san, prebacite ga u njegovu sobu.  

foto: Capia Psicologia, Bekia Padres, Hogarmania

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci