Predškolci
10.07.2017.

Bezbrižno letovanje sa decom? Da, moguće je!

Odlazak sa decom na godišnji odmor, pogotovo ako su mala, često sa sobom donosi i mnoge letnje nevolje. Naoružajte se strpljenjem i imajte pri ruci putnu apoteku u kojoj su najnužniji lekovi i sredstva za ublažavanje raznih tegoba, kao što su moguće alergije na sunce i ubode insekata, protiv bolova i povišene telesne temperature. Najviše izazova donosi boravak na plaži gde dete treba zaštiti od UV zračenja, kupanje u moru ili bazenu, kada morate dete stalno nadzirati i u zavisnosti od uzrasta ograničiti boravak u vodi. Donosimo vam nekoliko saveta kako bi letovanje sa decom prošlo što bezbrižnije.

Kako da detetu olakšamo vrućine?

Vodite računa da dete mora unositi dovoljne količine tečnosti, najbolje vode i nezaslađenih napitaka, jer deca slabije podnose vrućinu od odraslih i lako dehidriraju. Odeća od prozračnih, laganih materijala, poput pamuka, i platneni šeširić u svetloj boji obavezni su odevni predmeti za mališane leti. Lagana pamučna odeća svetlih boja upija znoj i  štiti od osipa. Tokom ljeta deci je potrebna hrana koja će ih rashladiti poput svežeg voća i različitih voćnih frapea. Lubenica, dinja, šljive ili breskve izvrstan su izbor za letnju ishranu.

Kako prepoznati alergiju na sunce?

Već nakon vrlo kratkog sunčanja, kod dece se mogu pojaviti alergije i različite reakcije kože na sunce. Pojavljuju se na osunčanim delovima tela, a mogu poprimiti oblik otoka, osipa, plikova ili crvenih mrlja. Kod dece, alergije i preosetljivosti kože na sunce mogu nastati uzimanjem lekova, kozmetičkih preparata ili dečjih parfema. Najčešća alergija koja se pojavljuje kod dece je tzv. solarni osip prouzrokovan suncem koje u kombinaciji sa znojem uzrokuje crvenkaste bubuljice koje često prati svrab. Najčešće se pojavljuje oko vrata i na području dekoltea. Dete sa solarnim osipom treba redovito tuširati u čistoj slatkoj vodi i to nekoliko puta na dan, a najbolje nakon svakog kupanja u morskoj vodi ili nakon što se oznoji. Svakako treba koristiti kreme sa UV zaštitom i izbegavati izlaganje suncu, pri čemu je potrebno piti kalcijum u tabletama i mleko i davati mu banane.

Sunčanica

Strogo pazite da dete igrajući se na plaži ne provede na suncu više vremena nego što bi trebalo, a pogotovo ne bez kape ili šeširića na glavi. Sunčanica je rekcija organizma na preterano izlaganje suncu, čiji su simptomi vrtoglavica, mučnina, dete se oseća nemoćno, pospano, a može doći i do povraćanja. Male bebe su razdražljive, plaču. Ako posumnjate na sunčanicu dete što pre treba skloniti sa sunca, smestiti ga u klimatizovanu, zamračenu prostoriju i istuširati ga mlakom vodom. Dajte mu sredstva za uklanjanje temperature i glavobolje (paracetamol ili ibuprofen). Treba nadoknaditi izgubljenu tečnost, najbolje mu je dati da pije rashlađeni napitak, čaj ili vodu, a u slučaju većih gubitaka tečnoasti zbog povraćanja, svakako detetu treba dati i oralnu rehidratacijsku tečnost.

Šta učiniti u slučaju opekotina od sunca?

Sunčevi zraci naročito su opasni za najmlađe.Opekotine od sunca mogu imati teške posledice za bebu kao što je dehidratacija, povišena telesna temperatura, šok, niski krvni pritisak, nepravilan rad srca. Ako se radi o dojenčetu ispod godinu dana potrebno je posavetovati se sa pedijatrom, a isto tako i kod deteta starijeg od godinu dana ako telesna temperatura pređe 38,3 C. U svakom slučaju treba dete staviti u hladnu i zamračenu prostoriju i davati mu dosta tečnosti. Ako telesna temperatura pređe 38,3 C potreban je i antipiretik. Korisno je staviti obloge na kožu, a nakon toga nežno umasirati neutralne losione, a nikako ne primenjivati alkohol.

Od kada se beba sme kupati u moru, bazenu?

Malu decu ne bi trebalo unositi u more, bazen, sve dok nisu sposobna sama držati glavicu, jer pre nego što svladaju tu veštinu glavica im može slučajno klonuti pod vodu. Dete sve do školskog uzrasta mora u vodu ulaziti isključivo s odraslom osobom. Ne smete dete pustiti da se kupa bez nadzora jer je utapanje moguće i u plitkoj vodi. Mišići su bolja zaštita od gume jer omogućuju bolji i skladniji rad ruku pri pokretima plivanja. Ako se dete plaši vode ili se opire ulasku, ne bi ga trebalo prisiljavati dok ne stekne sigurnost i ne izrazi želju za kupanjem.

Koliko dugo boraviti u vodi?

Deca puno brže gube telesnu toplinu od odraslih, pa bi njihov boravak u moru trebao biti što kraći da se ne prehlade. U more treba uvek ulaziti polako i smireno, postepeno prilagođavajući telesnu temperaturu temperaturi mora. Kod male dece naorčito treba paziti da se ne prehlade i neka se samo brčkaju u plićaku jer je tamo voda najtoplija. Ako primetite da su detetu nosić i uši hladni, usnice plave ili da drhti, izvedite ga iz vode, obrišite i zamotajte u peškir, utoplite i pustite ga da se malo zagreje na suncu. Na plaži nikada ne ostavljajte decu bez nadzora, pogotovo ako nisu dobri plivači, držite ih na oku kad se kupaju. Ako idu plivati duže relacije ili roniti, neka to čine u pratnji starije osobe i vrsnijeg plivača.

Stomačne infekcije kod dece

Mala deca se lako zaraze bilo od vršnjaka ili u porodici i gde ima i odrasle dece  koja su kakvu virozu donela sa igrališta, bazena ili vrtića. I kod dece stomačne viroze često znaju biti praćene povišenom temperaturom i povraćanjem. Kod dece je pogotovo važno nadoknaditi izgubljenu tečnost, jer se može dogoditi da dehidriraju. Za rehidraciju treba koristiti napitke koji sadrže minerale, mogu se kupiti u apotekama, a djetetu dajte da pije tečnost (vodu ili čaj) s rehidracijskim napitkom što češće, u manjim količinama. Snižavajte temperaturu i lagano mu uvodite u ishranu namirnice koje će mu pomoći da se što pre oporavi. To mogu biti supice, kuvano meso, pirinač, šargarepa, jabuka. Inače, leti pazite koje namirnice deca konzumiraju, dobro operite sveže voće i povrće koje jedu, a posebno se mora paziti na higijenu i deci što češće prati ruke. 

Šta raditi kada dete dobije boginje u toku leta?

Visoka temperatura i sunčevi zraci na ionako iritiranoj koži dodatno će razdražiti dete. I to je sve što vas treba dodatno zabrinuti. Dete koje ima boginje treba mirovati kako bi što uspešnije savladalo virus. Ne preporučuje se izlazak napolje jer to podrazumijeva veću telesnu aktivnost, izloženost jakome suncu, više mogućnosti za povrde. Sunčevi zraci mogu uzrokovati mrlje na koži i one su prolazne naravi. Nakon toga nastupa hiperpigmentacija ili promene na koži koje nastaju zbog nepravilnog nakupljanja pigmenta te se potom uspostavlja normalna boja kože. Ako se pojavila bakterijska infekcija uzrokovana češkanjem boginja ili osipa, na koži mogu ostati ožiljci koji imaju trajno smanjenu pigmentaciju.

Upala grla

Upala grla česta je leti, bez obzira javlja li se zbog prehlade ili ne. Mikrobi, bakterije i virusi, koji je uzrokuju, mogu mališanu pokvariti letovanje te ga zbog curenja i začepljenog nosa, temperature i osećaja slabosti prikovati nekoliko dana za krevet. Upala grla može izazvati ozbiljne zdravstvene tegobe, te je potrebno zatražiti medicinsku pomoć, pogotovo ako dete ima visoku temperaturu iznad 38,5. Upala grla leči se lekovima koji uništavaju uzroke upale, ublažavaju simptome i sprečavaju razvoj daljih infekcija (najčešće upalu uha). Pri lečenju upale grla prirodnim putem pomažu čaj od žalfije, propolis koji se može pronaći u obliku kapi, spreja ili pastila kao i inhalacija koja smanjuje začepljenost nosa sa par kapi eukaliptusa, imuna, timijana ili slane vode.

Zašto dete koje uzima antibiotik ne sme na sunce?

Pri primeni nekih antibiotika usled izloženosti suncu na koži se javlja osip sličan opekotini od sunca. Na koži se to oseća kao peckanje i probadanje. Ta se pojava naziva fototoksična reakcija. Ponekad je čak moguća fotoalergijska reakcija, kad se spomenutim znacima pridružuju još i oticanje i svrab. Uz antibiotike fototoksičnu reakciju mogu izazvati i sredstva koji se nanose na kožu. I hrana bogata psoralenima u dodiru s kožom (celer, šargarepa, limeta, smokva, peršin) može izazvati pojačanu fotoosetljivost kod izlaganja suncu. Nakon njihovog dospeća u kožu koja je obasjana UV zračenjem, nastaje upalna reakcija kože. Većina tih stvari izaziva fototoksične reakcije, no neke mogu izazvati oba tipa reakcija, dakle ujedno i fotoalergijsku.

foto: Infinita Eventos, GoEuro, Mama&bebe, Moj pedijatar, LifePress magazin

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci