Predškolci
14.06.2017.

5 saveta za zabavu mališana tokom putovanja

Sezona godišnjh odmora je počela, školska godina je privedena kraju i svi jedva čekamo da spakujemo kofere i uputimo se ka plaži. Ovome se zasigurno najviše raduju mališani, međutim oni su i najmanje strpljivi kada je samo putovanje u pitanju. Još niste ni izašli iz svog bloka, a i pozadine čujete pitanje - Za koliko stižemo? Da bi put protekao što mirnije pretvorite ga u zabavu i zaokupite pažnju svoje dece na neki od ovih načina. 

1. Slušajte muziku i zajedno pevajte
Iako će mnogi na putovanju imati potrebu da slušaju radio sa svežim vestima o stanju na putevima, deci će biti zabavnije ako u automobilu pustite omiljeni CD sa dečjim pesmicama. Još ćete bolji efekt postići ako zajedno zapevate pesmice sa svojim mališanima i tako pretvoriti ovu aktivnost u zabavu za celu porodicu.

2. Ponesite igračke
Putovanje će za decu biti zabavnije ako im ponesete omiljene igračke. To mogu biti lutke, automobili, medvedići i druge igračke. Ako vam se ne nosi više različitih igračaka, glina za vas je pravi odabir. Od ove podatne mase može se napraviti šta god poželite, a sam proces podstiče razvoj fine motorike prstiča i pomaže razvoju dečje kreativnosti.

3. Igrajte govornu igru
Ako vožnja u automobilu izaziva mučninu kod vašeg deteta, najbolje je da bude mirno i gleda pravo ispred sebe. No to ga ne bi trebalo sprečiti u zabavi. Probajte neku od sledećih govornih igara:

KALADONT
Igrač kaže reč, a sledeći mora reći reč koja počinje sa zadnja dva slova prethodne reči (npr. KOLUMBO, BOGATSTVO, VODA...) Igra završava kad netko kaže reči koja završava na KA, ili s nastavkom s kojim je nemoguće naći reči npr. kaladoNT.

MALI DETEKTIVI
Zamislite neki predmet u glavi, pa pustite detetu da pogađa što ste zamislili. Dete vam treba postavljati pitanja o tom predmetu ili pojavi, a vi mu smete odgovarati samo s da ili ne, sve dok ne pogodi.

ABECEDA
Ponovite celu abecedu s detetom tako što ćete svako slovo povezati s jednim predmetom. Npr. A kao avion, B kao bicikl, C kao cigla i tako redom.

SPAZI AUTOMOBIL
Dajte detetu zadatak da kaže neku određenu reč (npr. vidim te) kad na putu spazi auto žute boje, brojku 5 u registraciji automobila ili neki sličan detalj. Ova je igra posebno zgodna za decu jer će pojačati njihovu koncentraciju.

4. Spakujte torbu iznenađenja
Spakujte torbu iznenađenja za svojg mališana i dajte mu je kada mu postane dosadno, ili počinje biti nervozan. U nju stavite slikovnicu, knjigu, časopis, svesku za crtanje, flomastere ili drvene bojice, pokoju perlicu, fotografiju s prošlog letovanja, lupu i slične detalje. Obavezno dodajte i koju bombonu ili neku voćku. Glavni cilj ove torbe je da u detetu probudi istraživača koji će otkriti svoje malo blago, ali i da kroz predmete izrazi svoju kreativnost.

5. Pustite im omiljeni crtać
U naslon auto sedišta mogu se ugraditi DVD uređaji kakvi se mogu videti i u avionima. Oni omogućavaju da deca tokom putovanja gledaju svoje omiljene crtane filmove i tako budu mirni poput 'bubica'. Ili im jednostavo pustite omiljeni crtać na tabletu. 

foto: Mykidstime, hospitaldenens.com, blog.autovit.ro

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci