Predškolci
28.04.2017.

Pomozite detetu da savlada samostalnu igru

Dete koje je napunilo 18 meseci života trebalo bi polako sticati sposobnost da se određeno vreme može igrati samo bez vaše pomoći. Međutim, ako to nije slučaj i vi ste se našli u ulozi glavnog zabavljača, bez kojeg ne može niti sekunde, tada je vreme za promenu taktike.

Daleko od toga da treba bežati od igre s decom, jer ona kroz igru uče nove stvari i veštine, ali svakako je potrebno da postoje periodi kada se dete mora samo igrati kako biste vi mogli obaviti neke druge poslove ili pak odmoriti. Naravno, napominjemo da dete mora biti celo vreme pod nadzorom, odnosno vi morate biti u istoj prostoriji.

Evo, nekoliko zanimljivih saveta kako ćete to postići…

1. Započnite igru pre nego što se prihvatite svojeg posla – Važno je da vi započnete igru i provedete barem 15-20 minuta u igri, pre nego što dete stekne dovoljno samopouzdanja i udubi se u igru da je može nastaviti bez vas. Kada se želite nakon nekog vremena udaljiti iz igre, nemojte biti previše zabavni, nego se igrajte zasebno pokraj deteta. Deca do treće godine života ionako se igraju neovisno i samo kopiraju i imitiraju stvari koje vi radite.

2. Pohvalite ih – Kada će se dete jedno vreme igrati samo, pohvalite ga. Budite specifični. Na primer, „Kako se lepo igraš s lutkicama!“ ili „Kako si lepo izgradio ovu kuću“. Na taj način dati ćete im podsticaja da nastave igru. No, nemojte ih prekidati usred igre, jer ćete ponovno baciti fokus na sebe, a to ne želite. Učinite to kada za to bude prilika ili kada samostalna igra završi.

3. Vreme prilagođavanja – Ako do sada dete nije bilo naviknuto igrati se samo, nemojte očekivati trenutno privikavanje. Počnite s udaljavanjima od igre na dva-tri minuta, a ta udaljavanja produžujte s vremenom. Za to vreme pa makar samo nekoliko minuta obavljate poslove koje bi trebalo da obavite. Svako je dete drugačije, nekoj deci će trebati duže, nekoj kraće. 

4. Posebna igra ili igračka za samostalno igranje – Imajte u pripremi posebnu igračku s kojom se voli igrati i s kojom se može igrati samostalno, bez vašeg navođenja i pomoći.

foto: Taringa, estimulaciondesarrolloinfantil

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci