Predškolci
19.02.2017.

Kada je vaše dete spremno za kućnog ljubimca?

Kućni ljubimci velika su odgovornost i o njima treba svakodnevno voditi brigu, a vi kao roditelj morate odlučiti jeste li i vi i vaše dete spremni za taj izazov.

Deca obožavaju životinje, barem neko vreme. Međutim, klincima sve brzo dosadi pa tako i životinje. Ukoliko ne želite da preuzmete kompletnu brigu na sebe, pre nego što u porodicu dovedete kućnog ljubimca budite sigurni da je vaše dete za njega spremno. Imajte na umu da svaka životinja traži pažnju i posvećenost, a na to nije spremno svako dete.

Evo o čemu sve morate razmisliti pre nego detetu nabavite kućnog ljubimca.

Dete voli životinje

Ako ste primetili da vaše dete jako voli životinje i da se prijatno oseća u njihovoj blizini, to je svakako dobar znak. Boji li se vaše dete životinja, dovođenje kućnog ljubimca unajbolj porodicu nie najbolja odluka. Pre nego dovedete psa ili neku drugu životinju u kuću, svakako odvedite dete na neko mesto gde će moći da se upozna sa životinjom te vrste.

Dete pokazuje poštovanje prema životinjama

Ovo je vrlo bitna stvar i detetu morate dati do znanja da mora poštovati životinju. Životinja se ne sme tuče niti maltretirati na bilo koji drugi način (što neki klinci vole da rade). Prema životinjama treba biti nežan i ne sme ih se dirati dok jedu. Vaše dete mora znati da ne može uznemiravati životinju kad god poželi jer ona mora imati svoj mir.

Kućne obveze

Ako vaše dete uglavnom ispunjava svoje kućne obaveze bez da mu vi morate posebno skretati pažnju na to, onda je to dobar pokazatelj i znak da je dete spremno i za kućnog ljubimca.

Dete zna šta znači odgovornost

Ovo su znakovi koji će vam ukazati na to da je dete spremno za ovu obavezu:

- dete samo preuzima odgovornost za obavljanje zadataka i kućnih poslova, i obavlja ih kako treba
- dete se samo budi, sprema i odlazi u školu, bez nagovaranja
- dete voli provoditi vreme napolju i zanima ga priroda (ovo je najvažnije kad su u pitanju psi)
- dete pokazuje saosećanje prema živim bićima, čak i insektima

Dete je već neko vreme opsednuto idejom o kućnom ljubimcu

Vi kao roditelj ne bi trebalo da ispunjavate svaki detetov hir. Ako je vaše dete izrazilo želju da želi kućnog ljubimca, pričekajte neko vreme da biste bili sigurni da dete to uistinu želi ili je reč samo o prolaznom hiru.

Imajte na umu da i vi morate biti spremni za dolazak kućnog ljubimca u kuću, ne samo vaše dete. Dete mora biti odgovorno i dovoljno veliko da se može brinuti za životinju, ali kao roditelj vi ste svejedno taj koji imaju glavnu reč i odgovornost u brizi oko ljubimca. Vi ste i finansijski odgovorni za životinju – to uključuje hranu, igračke, kavez, posete veterinaru...

Još jedan važan faktor o kojem morate razmisliti je svakodnevni raspored svih članova porodice, posebno deteta. Ako vaše dete ima ujutro školu i još čitav niz vannastavnih aktivnosti (treniranje sporta, učenje stranih jezika, dramska...) onda mu neće preostati baš puno vremena za bavljenje životinjom, što znači da to niti nije pametna ideja. A pogledajte i svoj raspored – imate li vremena i vi za bavljenje životinjom?

Dakle, pre nego nabavite kućnog ljubimca dobro morate razmisliti uklapa li se briga o njemu u vaš raspored jer prema životinji nije fer da bude po ceo dan sama kod kuće, naročito ako je reč o psu.

foto: huffingtonpost.com, coolradiohd.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci