Predškolci
15.02.2017.

Šta raditi kada dete odbija da jede?

Vaše dete odjednom ne želi jesti čak ni pržene krompiriće, ni kolače koje je obožavao? Svi roditelji, makar podsvesno, misle da posredstvom jela deci prenose poruku o svojoj naklonosti. Svaka majka koja vidi svoje dete kako rado jede veruje da je njena ljubavna poruka primljena i uzvraćena. Odbijanje jela narušava tu ravnotežu.

Dete koje odbija da jede u stvarnosti šalje poruku koja, na psihološkom nivou nije uvek znak nedostatka osećanja. Ono zna da je roditeljima važno da jede, stoga im tako želi poručiti da ima probleme koje ni samo ne zna definisati.

Možda je dete samo umorno, možda mu nedostaje sna i odmora i to mu je važnije od jela. Ili odbijanjem jela želi pokazati potrebu da bude samostalno, da odraste. Međutim, postoji još jedna mogućnost: dete možda želi da roditelji pokazuju prema njemu naklonost i na drukčije načine, a ne samo pripremanjem ukusnih obroka. Možda se želi igrati s roditeljima, želi više njihovu pažnje i to ne samo za stolom.

Nemojte previše brinuti ako dete iznenada počne odbijati obroke. Ono neće umreti od gladi. Kad će mu želudac biti zaista prazan, samo će zatražiti nešto za jelo.

Kako bi obroci bili ugodniji i jednostavniji probajte sledeće:

- 10-15 minuta pre obroka recite detetu da će uskoro biti ručak/večera. Dete može biti umorno ili uzbuđeno od igre, tako da mu se uopše ne jede.  Upozorite li dete na vreme da će uskoro jesti, dat ćete mu vremena da se smiri prije obroka.
- Obroci neka budu uvek u isto vreme.
- Ne dozvolite da se igra tokom jela. Čitanje knjige ili gledanje televizije takođe ne bi smelo da bude dopušteno tokom obroka.
- Ako se dete oseća ugodno za vreme ručka ili večere, može se početi radovati porodičnim obrocima. Probajte izbegavati rasprave tokom obroka. Objasnite detetu kako je dobro da svi jedete zajedno i zamolite ga da ostane za stolom dok svi ne završe s jelom. Bilo bi dobro da svaki član porodice ima svoje mesto za stolom.
- Ako je odbijanje hrane učestalo, posavetujte se s pedijatrom i proverite postoji li tome neki organski uzrok. Ali, ako detetovo zdravlje nije ugroženo, ne treba ga moliti da jede, tako ćete samo pogoršati situaciju.

Prepustite detetu da ono samo bira šta će jesti i ne pravite problem oko njegovog izbora. Ako se ni tada situacija ne popravi, potražite pomoć dečjeg psihologa. Možda će biti dovoljan samo jedan razgovor kako biste razjasnili situaciju. Anoreksija je vrlo retka kod dece u tom uzrastu.

foto: BHZdravlje, adventuresfrugalmom.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci