Predškolci
08.01.2017.

Koliko je igračaka zaista potrebno detetu?

Teško je Imati pregled nad količinom igračaka koje dete ima. Oni roditelji koji detetu želi prirediti radost sa dobrom igračkom mogu se orijentisati prema sledećim kriterijumima.

Haos u dječjoj sobi

Većina dečjih soba izgleda isto: police su pune igara, slagalica i knjiga, sanduci su do vrha puni lego kocki, automobila, dinosaurusa...Plišane igračke su sakupljači prašine.

Otkuda toliko igračaka je jasno objašnjenje. Baka, deda, tetka, ujak, prijatelji i sami roditelji žele nešto pokloniti detetu što će ga posebno radovati. Odeća i novac kao poklon samo se sviđaju roditeljima. Deca vole kad ih se iznenadi. Na početku im se sve sviđa. Ali je trajanje igračke ipak jako ograničeno.

Koliko je igračaka stvarno detetu potrebno?

Na svetski najvećem internacionalnom sajmu igračaka u Nimbergu prezentuje se godišnje oko milion igračaka, od toga 60 000 inovacija, izmenjenih i poboljšanih proizvoda za kojima kuca dečje srce.

Mežutim, roditelji ne moraju ispuniti svaku detetovu želju. Čak suprotno: jasno mu dati do znanja da se određene igračke neće kupiti i iz kojeg razloga. Takvo objašnjenje će jednom petogodišnjaku više koristiti nego vađenje roditeljskog novčanika bez ikakvog argumenta.

Sortiranje igračaka

Uzmite slobodan dan da zajedno sa detetom pročešljate njegovu sobu. Odvojite i spakujte one igračke s kojima se trenutno ne igra i razmislite o tome čime ih možete zameniti. Otvorene police najbolje je zaštititi sa jednobojnim zavesama jer nepreglednost odvlači pažnju pri igri a posle prilikom pisanja domaćih zadataka.

Prava igračka za moje dete

Odgovorite na ova pitanja pa ćete otkriti koja je igračka dobra za vaše dete:

Koje posebne sposobnosti i interese ima moje dete?
Koji materijali odgovaraju i podstiču njegov razvoj u starosnoj dobi u kojoj se upravo nalazi? (Ako napr. ovog momenta ima jaku potrebu za kretanjem, preporučljivije mu je kupiti romobil nego stonu igru).
Za što imamo mesta? (Koliko god je lepo imati železnicu, ipak je ona stalno na putu što će dovesti do toga da ćemo biti neprestano na to ljuti).
Od kojih materijala su postojeće igračke i čime se još može nadopuniti?

Pet saveta koji smanjuju stres pri kupovini

- Igračke kao što su lego kocke, playmobil, brio-železnica su tako izložene u prodavnicama da mame na kupovinu Preporučljivo je pre doneti odluku šta će se kupiti.
- Previše malih igračaka zakrčuju dečju sobu. Iz tog razloga je preporučljivo odoleti kupovini prehrambenih proizvoda koji u pakovanjima imaju igračke.
- Reklamni proizvodi sa likovima iz raznih filmova (Harry Potter šoljice, riba Nemo itd.) prodaju se uz veliku reklamu. Deca retko od srca žele takvu igračku a time i dečja soba zadržava preglednost.
- Rođaci rado donose igračke. Ako ih zamolite da donesu bojice, blokove, masu za gnječenje, kredu za crtanje po ulici ili set za izradu i lepljenje raznih likova i oblika, to neće uticati na to da se količina igračaka u dečjoj sobi poveća.
- Plišane igračke su toliko privlačne da uvek mame na kupovinu. Možda će biti lakše ako detetu dokažete da im prevelika količina takvih igračaka odvlači pažnju od toga da nađu svoju najdražu plišanu igračku. 

foto: theartofsimple.net, autobauru.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci