Predškolci
02.01.2017.

Kako podstaći dete da više čita?

Usađivanje istinske ljubavi prema knjigama važno je za razvoj djetetovog uma, a to znači razvoj i jačanje mozga u druge dimenzije, ulazak u fiktivne svetove koje donose knjige i likovi iz knjiga. Činjenica je da je čitanje svojevrstan oblik izgradnje ličnosti čoveka.

Zainteresovanost za priču

Postoji mnogo načina kako da podstaknete svoje dete da zavoli knjige i više čita. Jedna od najvažnijih stvari je da omogućite detetu pristup knjigama. Žanr birajte sami – od knjiga sa životinjama, avanture, misterije, narodne priče, bajke, basne. Ili jednostavno ono za što znate da vaše dete voli.

Važno je da knjiga drži dete zainteresovanim za ono što čita, to jest da je namenjeno njegovom uzrastu. Pobrinite se za to da dete čita samostalno (koliko god može) i razume sadržaj onoga što čita. Tražite da vam ispriča šta je pročitao i ako možete, upustite se u raspravu.

Time će razviti sposobnost usmenog izricanja onoga što su pročitali, ali i onoga što sami misle o tome. Čitanje je bitno zbog razvijanja mozga, predočavanja slika iz knjiga i mašte. Dete čitanjem proširuje svoj rečnik, uči i razvija govorne kompetencije koje su važne za komunikaciju i izražavanje.

Čitajte svojoj deci

Ovo je jedan od najboljih saveta koji se može dati roditeljima. Sećate li se što su vam pričale bake ili mama pre spavanja i kako je to uvek bilo zanimljivo slušati? Priče pre spavanja odličan su način da dete zavoli knjigu i priče, a s vremenom i samo započne razvijati naviku čitanja. Važno je dobro znati proceniti šta dete voli – preteške i nezanimljive knjige samo će stvoriti dosadu i nezainteresiranost. Deca imaju različite interese i možda će ih u nekom periodu odrastanja privlačiti jedno, a nakon nekog vremena sasvim nešto drugo.

Nikako nemojte nametati svoje ukuse detetu. Ovo je i vreme otkrivanja koje će pokazati šta ih tačno zanima, kakve priče vole... Ono što vi kao roditelj možete učiniti je to da knjiga bude detetu uvek dostupna i da postane deo njegovog života. Poklonite knjigu za rođendan, posećujte knjižare... Ima raznih načina da podstaknite svoje dete da zavoli čitanje 

foto: guiainfantil.com, RevistaEcclesia

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci