Predškolci
11.12.2016.

Kako da naučite dete lepim manirima?

Deca se ne rađaju sa urođenim manirima pa je tako i pristojnost nešto što treba da nauče a najbolji način za to jeste da i sami roditelji budu pristojni jedni prema drugima kod kuće i da tako na svom primeru uče decu. Svaki put kad vam dete nešto doda, zahvalite mu. Svaki put kad zatražite nešto od deteta, lepo ga zamolite. Kada ne čujete dobro što vam neki od ukućana govori, zamolite ga lepo da vam ponovi.

Za učenje dece pristojnosti važna je doslednost. Ne odričite se svog autoriteta ako ste uljudni prema detetu. Deca koja žive u pristojnom okruženju, lakše se privikavaju na dobre manire i opuštenije ih koriste u raznim prilikama. Neće biti zbunjeni kad dođu na neko novo mesto gde treba da budu pristojni. Njihova će pristojnost postati sastavni deo njihove ličnosti, ako se odgajaju u takvom okruženju.

Kako pristojnost pomaže deci? Pristojnost uči decu da se prema drugima odnose s poštovanjem. To ih uči da razmišljaju o ljudima oko sebe i da se ponašaju tako da se drugi osećaju ugodno u njihovom društvu.

Koje su prednosti pristojnog ponašanja?

Firme će radije zaposliti ljude koji pokažu lepe manire na razgovoru za posao. Ljudi koji su uviđavni, bolje funkcionišu u radnom okruženju, naročito onom koje uključuje timski rad. Lakše se slažu s drugima i otvara im se više prilika zbog njihovog pozitivnog stava.

Pristojnost pomaže i da brak ostane stabilniji. Jedan od najčešćih uzroka raspadanja brakova je to što jedan od partnera oseća nepoštovanje u braku. Ako ste uviđavni prema partneru i ako pokazujete znakove poštovanja, to je vrlo važno za sreću u braku.Stoga kada decu od malena počnete učiti lepim manirama, povećavate im šanse da budu uspešniji na poslu i kod kuće. Zbog toga pridržite vrata detetu i zahvalite mu što vam je pomoglo oko postavljanja stola ili sređivanja svoje sobe. 

foto: moneycrashers.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno