Predškolci
29.10.2016.

6 trikova za lakši prelazak iz pelena na nošu

Jedan on najtežih trenutaka u odgajanju deteta jeste prelazak s pelena na nošu. Ovaj period podjednako je stresan i za dete i za roditelje. Međutim, postoji par trikova kojima možete olakšati ovaj posao i sebi i detetu.

1. Demonstrirajte

Deca uče tako što promatraju što rade odrasli. Objasnite i pokažite svom detetu kada je pravo vreme da se uputi u toalet. Neka vas prati, ova metoda, podstaknuće i njega da ide u toalet, a može vas i dodatno zbližiti. Nemojte od odlaska u toalet praviti čitavu predstavu. Ta metoda vam neće mnogo pomoći.

2. Komunicirajte

Bitno je da se i vi i vaš partner pridržavate istih pravila i da menjate jedno drugo. Razgovarajte, jer će vam to uštedeti mnogo energije. Ukoliko jedno od vas dvoje nije kod kuće, podnesite izveštaj što ste radili i kako je izgledao "trening za nošu". Bitno je da oboje znate kako je vaše dete reagovalo na određene stvari i pravila i šta funkcioniše, a šta ne.


3. Ponavljanje

Da bi se dijete što bolje naviknulo na kahlicu, ponavljajte postupak odlaska u kupaonicu što češće. Pedijatri preporučuju da na svakih sat ili sat i po podsjetite dijete da treba ići na zahod, ali kako bi preduhitrili neugodna iznenađenja, možete to činiti i u kraćem vremenskom razmaku. Može biti malo zamorno, ali korisno.


4. Oblačenje

Tokom prelaznog razdoblja s pelena na nošu, najbolje je da pustite vaše dete da se po kući kreće samo u vešu. Roditelji često iz straha od "nezgode" ne dozvoljavaju deci da budu samo u gaćicama, međutim, "nezgode" su neizbežne tokom ovog procesa i zato ih pustite da se slobodno kreću u donjem rublju. Tako će i oni sami moći brzo skinuti se ukoliko im zatreba noša, naučiće i sami da se obuku, a vama će to uštedeti vreme ukoliko se usporedo bavite još nečim.

5. Ohrabrivanje

Jedan od najboljih metoda kako da naviknete vaše dete na nošu jeste da ga ohrabrujete da je koristi. Ohrabrivanjem i čestitanjem kada pravilno upotrebi nošu učinićete mnogo i za svoje dete i za sebe. Tokom ovog procesa biće mnogo uspeha i padova, ali kada dete uspešno uradi "posao", aplaudirajte mu. Ako ipak pogreši, ispravite ga i ohrabrite za sledeći put.

6. Napravite pauzu

U nekom trenutku moraćete napraviti pauzu i odmoriti od posla, haosa i ludila svakodnevice i jednostavno biti mama. Ove pauze pomoći će vam da provedete više vremena sa svojim detetom i uspešno završite "trening za nošu".

izvor: klokanica.24sata.hr

foto: mojpedijatar.co.rs

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno