Predškolci
08.10.2016.

5 tehnika za uklanjanje stresa kod dece

Lista faktora koji pridonose stresu kod dece može biti prilično dugačka

Da li je vaša dete pod stresom? Neki misle da samo odrasli doživljavaju stres, ali on pogađa i decu. Evo kako pomoći detetu da zadrži svoje osećaje pod kontrolom.

Često gledamo na svoju decu kao na vesele male ljude bez briga. Ali i deca mogu doživeti stres. Ne samo da mogu osećati tjeskobu zbog stvari u njihovom svetu – zbog škole, prijatelja, pritiska vršnjaka- već ih mogu i jako potresti spoljašnji faktori poput rata, prirodnih katastrofa i drugih loših svetskih događaja.

Zapravo, lista faktora koji pridonose stresu kod dece može biti prilično dugačka. Mnogi uzroci stresa su rezultat porodičnih problema poput razvoda roditelja, smrti ili otkaza jednog od roditelja, ali postoje i manje vidljivi faktori, poput selidbe u drugi grad ili rođenje brata ili sestre.

Kao roditelj, možete obratiti više pažnje tome šta je normalna količina teskobe za vaše dete, a šta nije. Ako primetite nešto neuobičajeno, probajte sledećim tehnikama pomoći detetu da se bolje nosi sa tom situacijom.

1. Uskladite se sa njihovim raspoloženjem

Obratite pažnju na ponašanje vašeg deteta. Odvojte vreme i popričajte sa njim kako bi otkrili srž problema. Pitajte ga pitanja poput “Kako se osećaš?”, “Što ima novo u školi?” ili “Kako se slažeš sa prijateljima?”

Kada pokažete zanimanje za njihove probleme, osećaju podršku i lakše će odgovoriti na tu vašu pažnju.

2. Gledajte iste emisije kao i oni

Ako imate manju decu, sigurno ne želite da gledaju strašne i tužne svakodnevne vesti. Dečji um je poput sunđera – upijaju gotovo sve što vide ili čuju.

Naročito su osetljivi na negativnu energiju, bol i patnju. Televizijske emisije, poput vesti, mogu biti traumatične i delovati stresno na manju decu.

Bitno je da razgovarate sa njima o tome šta su videli. Ne možete im reći da se to nikada neće dogoditi njima, ali možete reći: “Učinićemo sve što možemo da te zaštitimo”. Takođe je dobro da im kažete koga treba nazvati u sličnim situacijama i šta treba učiniti ako se dogodi neki nesretni slučaj.

3. Usredsredite se na pozitivno

Očito nema načina da se dete zaštiti od velikih trauma poput smrti u porodici, požara ili prirodne katastrofe. Umesto toga pomozite detetu da nabroji zbog čega je sve sretno i zašto treba da bude zahvalno. Utešite i ohrabrite ih rečima “Snažni smo i preživećemo to”. I koliko god vam to bilo teško, probajte zadržati svakodnevnu rutinu.

Za mnoge mlade žrtve poplava ili vatre, na primer, povratak u školu, čak i u drugom gradu, može pomoći kod uspostavljanja normalnog stanja u njihovim uznemirenim životima. Ono što takođe može pomoći jeste da deca imaju pozitivan odušak poput fizičke aktivnosti, odlazaka u bioskop ili druženja sa prijateljima.

4. Vodite decu dajući im primer

Deca se često suočavaju sa stresom oponašajući način na koji vi reagujete u stresnim situacijama. Čak i ako ne kažete detetu da ćete dobiti otkaz ili da vas muči što vam se brak raspada, oni mogu osetiti vaš stres.

Možda neće shvatati razloge, ali mogu čuti napet i povišen ton vašeg glasa, što im prenosi poruku da se nešto događa što bi moglo i na njih uticati.

Zato je tako bitno da im pokažete svoju sposobnost nošenja sa situacijom. Ako zapalite cigaretu, popijete čašicu alkohola ili psujete kad ste pod pritiskom, vaše dete bi to moglo usvojiti kao svoju metodu nošenja sa stresom.

Umesto toga, budite uzor svojim ponašanjem u stresnim situacijama, tako da napišete dnevnik o svemu, okupate se u toploj pjnušavoj kupki, deleći svoje osećaje bez optužbi ili bega.5. Ulivajte poverenje

Kada su deca malena, mogu se dogoditi slučajevi u kojima će biti potrebno da ih branite i pomognete im da se nose sa teškom situacijom. Ali kako stare, treba im omogućiti da se zauzmu za sebe, što gradi njihovo samopouzdanje i poverenje u mogućnost da mogu sami razrešiti svoje probleme.

Jedan od vaših zadataka kao roditelja je da znate kada se treba umešati, a kada suzdržati od intervencije. Vaš odgovor će zavisiti od detetovog temperamenta, zrelosti i konkretne situacije.

Na primer, vaše dete koje ide u treći razred osnovne škole može se samo suočiti sa zadirkivanjem od strane školskih drugova, ali ozbiljan slučaj maltretiranja od strane školskog nasilnika će zahtevati vašu pažnju.

Pa ipak, pobrinite se da vaše dete zna da im čuvate leđa. Recite im: “Probaj prvo sam rešiti problem, a ako ti treba pomoć, reci mi i pomoći ću ti”.

izvor: zena.hr

foto: practicingparents.com, innovativeslp.com, huffingtonpost.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno