Predškolci
04.10.2016.

Zbog čega je osećaj dosade nekada koristan za dete?

Dete vam se požali da mu je dosadno…koja je vaša prva pomisao? Razmišljate smesta kako da mu ispunite vreme, nije vas briga ili se čak osećate pomalo krivima što ne zabavljate svoga klinca i što nema svaki slobodan trenutak u životu ispunjen nekim sadržajem?

Kako roditelji najčešće reaguju ako im se dete požali na dosadu? Obično mu pruže neku tehnološku spravicu ili osmisle zabavnu igru ili aktivnost. No, to je u stvari kontra-produktivno. Naime, deca treba da se suoče i da nauče da se nose sa životnim problemima, a jedan od njih je svakako neisplanirano vreme koje moraju popuniti sami.

Zašto je takvo vreme važno za zdrav dečji razvoj?

Neisplanirano vreme daje detetu mogućnost da istražuje svoj unutrašnji ali i spoljašnji svet, što je početak dečje kreativnosti. Na taj način oni se nauče baviti sami sobom, zamišljati, izumljivati i stvarati.

Neisplanirano vreme takođe pruža deci mogućnosti da istraže svoje strasti i skrivene interese. Ako ih uvek držimo zaposlenima i osmišljavamo im aktivnosti za svaki minut u danu, mogu propustiti otkriti za ono za šta su talentovana i što ih istinski, iz dubine srca zanima jer im u stvari mi, roditelji, određujemo zanimaciju.

Osim kreativnosti, dosada će naterati dete da se nauči da rešava probleme. Naime, dete kojem je dosadno, a kojem roditelji neće automatski priskočiti u pomoć i zabaviti ga, počne samo razmišljati koje igračke ima na raspolaganju, kako se njima igrati, a možda osmisli i neku novu igru.

Dosada je dobra jer deci omogućuje i da počnu ceniti sitna zadovoljstva koja bi inače uzimala zdravo za gotovo. U tome je i najveći problem s gledanjem televizije – mali gledaoci su navikli pasivno primati neograničenu količinu zabave, umesto da sami proizvode i kreiraju vlastitu.

Zato im je poželjno ponuditi neke igračke koje pružaju mogućnost otvorene igre koje će ima dati priliku da kreiraju vlastitu zabavu, igraju igre pretvaranja i slično, a možete im dati i mogućnost da učestvuju u kućnim poslovima, ali nikako ih nemojte “spašavati” od dosade i postati njihovi glavni zabavljači.

Potom kada odlučite da se sa detetom poigrate ili mu ponudite tablet na pola sata, to će mu puno više značiti nego da su mu sve zabavne sprave stalno na dohvat ruke.

Dosada će takođe primorati decu da prouče svoju okolinu, pronađu zabavu u njoj i više se igraju s drugom decom.

Naime, dete koje zna da ga kod kuće nitko neće nužno zabaviti, napolju je otvorenije za komunikaciju i igranje s vršnjacima jer će na taj način od njih dobiti ono što ste mu vi pružali i u stvari zadovoljavali svoju potrebu za druženjem i interakcijom.

izvor: djecjaposla.com

foto: ourfamilyblogsabout.info, thestir.cafemom.com, livetheadventureletter.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno