Predškolci
28.09.2016.

Igrom protiv strahova

Jako je važno da poštujete detetov strah. On može biti totalno besmislen, ali besmisleni su sigurno i neki odrasli strahovi, poput onog od pauka ili zmija...

Kad je dete u situaciji da je nepotrebno uplašeno, pružite mu zaštitu tako da se oseti sigurno, ali pritom istaknite da ga štitite jer se boji, a ne zato što je njegov strah realan. Pripazite i na činjenicu da je strah na neki način “zarazan” tj. ako ste i sami uplašeni, nije u redu govoriti detetu da se ne treba bojati. Ono će ionako prepoznati da lažete i neće vam poverovati. Priznajte i sami da se i danas borite protiv nekih strahova i da ga zato razumete te da ćete zajedno biti snažniji i hrabriji.

Evo nekoliko igara koje vam mogu poslužiti kao primer kako da smanjite neke od uobičajenih strahova.

Povez na očima
Detetu se stavi povez na oči, nekoliko puta ga druga dece zavrte pa ga puste da rukama pronađe decu u prostoriji. Svi nastoje pobeći, a onaj kojeg dotakne, preuzima povez na očima. Igranje zatvorenih očiju odlično je da dete stekne hrabrost u mraku, a pritom je i silno zabavno.

Pogodi šta je u vreći
Odličan terapeutski učinak imaju igre pogađanja. Dete mora, na primer gurnuti ruku u duboku neprozirnu vreću s raznim predmetima i pokušati da odgonetne šta je napipalo. Zatim treba izvaditi predmet iz vreće i proveriti je li pogodilo. Na taj način dete pobjeđuje strah od neizvesnosti i druge fobije povezane s očekivanjem nesreće, a pritom vežba i osećaj dodira. 

Letimo
Dete sedi na sredini ćebeta, a roditelji drže ćebe čvrsto za rubove i lagano bacaju dete u vazduh. Ta igra može pomoći detetu ne samo da se prestane bojati visine, nego i stvara osećaj poverenja u ljude i svet koji ga okružuje.

izvor: roditelji.hr

foto: goodtoknow.co.uk

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno