Predškolci
19.09.2016.

Kako pomoći detetu da zaspi i kvalitetnije spava?

Ako vaš mališan ima problema sa spavanjem, ne može dugo zaspati i često se budi, a razlog više nije noćno hranjenje, pokušajte mu pomoći oko tog problema koji vas verojatno muči više nego njega.

1. Rutina i red

Pokušajte isplanirati spavanje svaki dan. U isto ga vreme stavljajte da spava i svaki put pre spavanja radite neku radnju po kojoj će dete znati da se sprema na spavanje,na primer , čitajte mu priču, pevajte uspavanku i slično. Tako ćete dete navići da nakon toga sledi spavanje. Takođe, omogućite detetu da uvek spava u istom prostoru.

2. Vruće-hladno

Pazite da dete ne obučete previše ili ga preterano pokrijete, kao i da mu nije prehladno. Opuštena beba, blago podignutih ruku, koja nije oznojena, verojatno se nalazi na prijatnoj temperaturi. Beba kojoj je hladno biće malo skupljena, nemirno će spavati, možda i drhtati, a udovi će joj biti hladni. U tom je slučaju dodatno obucite. Beba kojoj je prevruće ima rumene obraze, znoji se i nemirno spava, pokušavajući da se otkrije.

3. Bez grickalica i slatkog pre spavanja

Telo se treba pripremiti za spavanje, što se odnosi i na probavu. Nemojte deci dopustiti hranu neposredno pre spavanja, kao ni slatkiše oko dva sata pre odlaska na počinak jer će im šećer samo dati dodatnu energiju u vreme kada treba da se smire. Budite im uzor pa se toga pravila držite i vi. Telo će vam biti zahvalno.

4. Fizička aktivnost

Pobrinite se da vam se dete dovoljno kreće tokom dana. Mališani imaju mnogo energije i dobro je da je potroše pre nego što dođe vreme za san. Igrajte se aktivnih igara, na igralištu ili u dvorištu. Što se više kreće, bolje će spavati, a steći će i zdrave životne navike.

5. Knjiga umesto televizora

Dokazano je da televizor uznemiruje decu i remeti im san. Neki stručnjaci tvrde da manja deca uopšte ne bi smela gledati televizor. Umesto toga detetu pre spavanja radije pročitajte priču uz malo prigušena svetla.

izvor: index.hr

foto: mamaibeba.com, huffingtonpost.co.uk

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno