Predškolci
17.03.2016.
Autor: Prevela:Olivera Marković

Kako razvijati emocionalnu inteligenciju kod dece?

Istraživanja su pokazala da mnogo više od IQ-a, vaša emocionalna svest i sposobnost da se nosite sa emocijama određuje umnogome vaš uspeh i zadovoljstvo u različitim oblastima u životu uključujući porodične odnose ali i zdravstveno stanje. Emocionalno inteligentna deca ne samo da prepoznaju i dobro vladaju svojim emocijama, već su takođe sposobna da na pravi način razumeju emocionalna stanja drugih ljudi.

Prenosimo vam 5 načina na koje možete da pobošljate i podignete emocionalnu inteligenciju kod dece

1. Slušajte i razgovarajte sa detetom

Pričajte o emocijama i osećanjima tokom čitavog odrastanja. Ne morate im stalno “držati predavanja” ali im dajte osnovne informacije o povezanosti između toga kako  se osećaju i njihovih reakcija koje upućuju ka okolini ali i o tome kako razumeti osećanja drugih. Postoji zdrava veza između toga da imate određene emocije, da ih osetite ali i da ih svesno identifikujete na pravi način. Na primer, ukoliko je dete sposobno da pravilno odredi i iskaže kako se oseća ( recimo - Ljut sam sada) manje su šanse da dođe u situaciju napada besa koji su česti kod dece.

2. Izbegavajte da govorite deci kako bi trebalo da se osećaju

Svačija osećanja i emocije su različite i ispravne. Ukoliko govorite detetu kako bi trebalo da se oseća u određenim situacijama a da se to pritom razlikuje od toga kako se ono odista oseća, navešćete ga da postane zbunjeno po pitanju svojih emocija. Recimo, ukoliko dete u nekoj situaciji kaže da se boji, pomozite mu da to razume i dajte mu podršku, rađe nego da mu kažete - “Ovo uopste nije tako strašno, ne bi trebalo da se bojiš”.

Ukoliko dete kažnjavate izolacijom ili ga na bilo kojinačin izložite stidu da biste kontrolisali njegovo ponašanje i emocije, nećete postići dobre rezultate i naučiti ga disciplini. Na taj način nećete pomoći detetu da prepozna, imenuje i pravilno upravlja svojim emocijama.

3. Saosećanje i uveravnje

Kada dete postane frustrirano, uznemireno, ljuto ili tužno posebno u javnosti, neophodno je da pokažete saosećanje, razumevanje i svoju ljubav. Saosećanje i empatija u situacijama u trenucima besa i emocionalne uznemirenosti pomažu mališanu da lakše prođe kroz taj trenutak i ponovo vrati balans i dobro raspoloženje.

4. Igra

Igra je prirodni način da deca iskuse i istraže skalu emocija. Osmislite kreativnu igricu sa njim u kojoj ćete uključiti i emocije i osećanja. Koristite lutke i plišane igračke, osmislite situacije i scenarije u koje će vaše dete moći da se uživi. Dozvolite mu potom da “odglumi” isti scenario umesto lutaka. Na ovaj način mališan će lakše shvatiti emocije i reakcije u određenim situacijama.

5. Knjige

Čitajte deci knjige i priče koje u sebi imaju dosta situacija koje su povezane sa emocijama i obuhvataju čitavu skalu od preživljavanja nekih teškoća do pobeda i uspeha. Razgovarajte sa detetom o priči i likovima i na koji način se oni osećaju, reaguju i ponašaju.

izvor: kidorableworld.com

foto: eci-pec.rs, beliefnet.com, nationalautismresources.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno