Predškolci
08.03.2016.

Dozvolite deci da vam pomognu u kući

Deca već od treće godine znaju da treba stvari da vrate na svoje mesto, ali će često da ignorišu vikanje i zapovedanje i nastaviće da se igraju sa onim sa čime su se do tada igrali.

Umesto da vičete, pokušajte da ih namamite. Jednostavno pitanje poput „Želiš li da mi budeš glavni pomoćnik?" možda mališana pretvori u dobro poslušno dete. Osećaće se važnim jer ima posebnu ulogu te mu to i naglašavajte često.
Ističite njegov doprinos i značaj u porodici i hvalite ga na sva zvona.

Naime, deca, pogotovo predškolci, vole da se osećaju korisno. Samim time što ste ih pitali da učestvuju u nečemu tako važnom kao pomaganje mami njihov će ego narasti, a usisavač ili krpa za prašinu postaće im nova omiljena igračka.

Naravno, ne moramo napominjati kako je tu posredi deljenje poslova, a ne iskorištavanje dečje radne snage. Takvim se zajedničkim aktivnostima u kući stiče i radna navika i razvija detetov socijalni aspekt.

Dobro je nakon pomaganja i da bude nagrađeno, a to može biti bilo šta, ili odlazak u igraonicu, bioskop, možda neka igračka na nedeljnom nivou. Nije strašno pokloniti i novac, koji bi čuvao u kasici dok ne skupi za željenu igračku

foto: https://unsplash.com/

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci