Predškolci
25.02.2016.

Kako za 5 dana odvići bebu od pelena?

Odvići bebu od pelena i ne mora biti tako teško kao što se mnogi roditelji pribojavaju. Naravno da je svako dete drugačije i da je potreban individualan pristup pa će nekom detetu trebati više, a nekom manje vremena da se odvikne od pelena.

Donosimo 7 saveta koji će pomoći vašem mališanu da u 5 dana nauči da koristiti nošu. 

1. Počnite s treninzima tako da se dete navikavate na nošu nekoliko sati ujutro i uvečer. Neka dete ima uobičajenu rutinu, ali svakih 15 minuta stavite ga na nošu. Na kraju 'treninga' stavite bebi pelenu. Ako je moguće, kada god ste kod kuće učite dete na korištenje noše, kako bi se što lakše naviklo da bude bez pelena. Kada izlazite iz kuće, nosite  sa sobom rezervnu pelenu.

2. Pri svakom pravilnom korištenju noše pohvalite dete. Zamolite i rodbinu da ga pohvali kako je sada 'veliki dečko/cura jer više ne nosi pelene'. Takve pohvale gradiće dečje samopouzdanje, a i pohvala će detetu značiti više nego da ga nagradite igračkom ili nekim drugim poklonom. Kada detetu pobegne malo, recite mu da se ne ljutite, da se nezgode događaju i da mu se kasnije to više neće događati.

3. Pazite da dete ne pije puno tečnosti pre spavanja, preciznije neka ne pije barem sat vremena pre odlaska u krevet. To će možda značiti da ćete mu kasnije dati večeru kako bi se osećalo sito i da ne bi imalo potrebu za hranom i pićem pre spavanja.

4. Učinite odvikavanje od pelena zabavnim. Na primer, ako imate sina, stavite u nošu nekoliko žitnih pahuljica i recite mu da cilja u njih dok piški. Svaki put kada pogodi, pohvalite ga. 

5. Nakon 2-3 dana, odnosno kada mislite da je vreme, bacite pelene koje su vam ostale. Tako ćete znati da vam ne preostaje druga opcija nego da vaše dete koristi nošu.

6. Uklonite sve što vama i bebi može odvlačiti pažnju. Utišajte mobilni, ugasite TV ako je u blizini, odnosno uklonite sve ono što bi vama i bebi moglo odvlačiti pažnju. Ovih 5 dana bitno je da se fokusirate samo na bebu i na njegovo odvikavanje od pelena. Ako je moguće, uzmite slobodne dane na poslu ili godišnji odmor.

7. Razgovarajte s detetom. Deca se znaju toliko zadubiti u igru da zaborave da moraju ići u WC, ali ništa ne kažu zato jer su navikli da uvek imaju pelenu. Kada odvikavate dete od pelena nemojte ga ispitivati da li mu se ide u WC nego ga konstantno podsećajte da ono samo treba vama reći kada mu se ide. Na taj način dete će imati osećaj kontrole nad celim procesom i neće se opirati učenju.

izvor: zadovoljna.hr

foto: momjunction.com, pottytrainingconcepts.com

Ostavi komentar

Ostali komentari

 • dijana
  dijana

  kako odvici bebu od pelena

  19.06.2019. 11:30
 • Admin
  Admin

  Samo budite uporni

  19.06.2019. 14:40

Preporučeno