Predškolci
22.02.2016.
Autor: Prevela:Olivera Marković

5 stvari koje morate znati o svojim mališanima

Sigurno ste se sretali sa knjigama o roditeljstvu i samopomoći koje obećavaju da ćete uz njihovu pomoć odjagajiti dete na pravi način. E pa, moramo reći da to nije baš sasvim tačno. Svako dete je jedinstveno po sebi i pravila u ovom slučaju ne važe. Evo liste 5 stvari koje morate znati o svom mališanu. One nisu nikakav vodič niti pravila već činjenice o mališanima koje će vam pomoći da bolje razumete svoje dete i da sa njim radite na svoj lični način koji najviše odgovara vama i njemu.

1.Sve se vrti oko kontorole i odluka
Kao roditelji donosimo sve odluke koje se tiču našeg deteta - šta će obući i jesti, da li će i gde ići i sl. A šta onda deca rade? Oni pokušavaju da kontrolišu koju konkretnu hranu će jesti, šta će zapravo obući, šta će da pričaju, kada će da spavaju...Sve su ovo oblasti u kojima roditelji imaju najviše problema sa decom. Tokom ove faze odrastanja deca uče kako da donose odluke pa ih kad god je to moguće pustite da to i čine. Dajte im uvek nekliko opcija ( ne suvše) tako da mogu da osete da imaju kontrolu u nekim stvarima i odlukama. Ukoliko krenete da se “borite” sa detetom oko nekih odluka ono će odgovoriti na isti način.

2. Deca najčešće nemaju osećaj za vreme
To je jednostavno zbog toga što se njihov mozak i dalje razvija i oni još uvek ne mogu da shvate koncept vremena i rokova na pravi način. Razumeće i ispoštovati samo stvari koje im kažete da urade “sada”.  Najbolje je da im kažete koji redosledom je potrebno uraditi stvari - prvo ćemo doručkovati, onda krećemo u vrtić a posle toga ćemo ići u park da se igramo.

3. Mališani su srećniji kada osećaju sigurnost
Dajući im ohrabrenje pomažete im da se osećaju bolje i sigurnije u sebe. Pomozite im u nekim nepovoljnim situacijama, ohrabrite ih uz “ti to možeš, proći ćeš kroz to uspešno”. Pomozite im da prepoznaju svoja osećanja i da ih odrede na pravi način.

4. Moraju da “padnu” da bi naučili kako se podići
Svaki roditelj želi da svoje dete maksimalno zaštiti od padova, neuspeha i razočaranja. Ali da bi napredovali, moraju da dožive i neuspehe jer na taj način najbolje uče. Pomozite vašem mališanu da prođe kroz neuspehe i izazovne situacije i bude fleksibilno, jer će tu naučiti lekcije koje će mu koristiti kasnije kroz život.

5. One osobine vašeg deteta koje vas možda sada izbacuju iz takta njemu mogu biti od velike koristi kasnije kroz život. Radoznalost, istrajnost u svojim zamislima i zahtevima, tvrdoglavost…vas ponekada mogu da razbesne, ali su to osobine koje će mu pomoći da se razvija i napreduje u budućnosti. 

izvor: kidorableworld.com

foto: agirlintransit.com, cutebabywallpapers.com, popsugar.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno