Predškolci
31.01.2016.
Autor: Priredila: Olivera Marković

Kako se nositi sa napadima besa kod dece?

Deca u uzrastu izumeđu 1-4 godine sklonija su napadima besa. Ali bez brige, ovakva stanja najčešće su odgovor na neke njihove frustracije. U ovom periodu oni počinju da komuniciraju rečima ali često dolaze u situacije da ne mogu na pravi način, onako kako bi oni želeli, da izraze ono što žele ili osećaju. Predlažemo vam 6 načina uz pomoć kojih možete lakše da se nosite sa napadima besa mališana.

1. Sačuvajte hladnokrvnost
Dete koje prolazi napada besa neće biti u stanju da pažljivo sluša vaša objašnjenja, ili vaše pretnje i ubeđivanja i reagovaće negativno na to. Ukoliko budete sačuvali hladnokrvnost i smirenost na taj način pomoći ćete i njemu da se smiri. Međutim, ukoliko ste i Vi uznemireni situacijom i nervozni najbolje rešenje je da na nekoliko minuta napustite sobu, ostavite dete nasamo da se oboje smirite i potom se vratite. Pronađite najbolji način komunikacije u ovakvim situacijama koji najbolje odgovara vašem detetu i vama i ponavljajte ga svakog puta kada se dešavaju ovakve situacije jer određeni obrasci u rešavanju ovakvih situacija su od velike pomoći.

2.  Nemojte popuštati njegovim nerazumnim zahtevima
Ukoliko nekoliko puta popustite, dajete mu do znaja da će uvek moći da postigne ono što je naumio. Umesto toga, bolje je da na nekoliko minuta napustite prostoriju i dovolite mu da se samo umiri na kratko a ukoliko ste na javnom mestu, budite spremni da ga napustite sa detetom.

3. Razgovarajte 
Kada se dete umirilo, razgovarajte sa njim na jednostavan način. Pomozite mu da razume svoje postupke i emocije i pokažite mu da se na jednostavan i smiren način stvari mnogo bolje mogu rešiti nego vikom i izražavanjem besa. Takođe, važno je da ga zagrlite, da oseti vašu podršku i da ga volite bez obzira na sve. Pomozite mu da razume da će njegovo dobro ponašanje uvek biti nagrađeno.

4. Zaokupirajte ga nekom zanimacijom
Kada osetite da dolazi ovakav trenutak, bolje je da detetu preusmerite pažnju njegovom omiljenom igračkom ili nečim što voli da vidi i čuje, pričom o njegovim omiljenim životinjama, ili se jednostavno “blesavite” sa njim praveći smešne izraze lica. Obično je ovo lako izvesti sve dok su mališani u tom uzrastu da im je lako preusmeriti pažnju na nešto što vole i čini ih smirenim.

5, Potrudite se da izbegnete sitacije koje ga dovore u stanje uznemirenosti i izražavanja besa
Saznajte koje situacije uznemiruju vaše dete i potrudite se kad god je moguće da ih izbegnete. manja deca obično postaju nervozna i plaču ukoliko su gladna, tako da ukoliko ste van kuće, trudite se da uvek imate neku njemu omiljenu hranu pri ruci. Takođe, izbegavajte da mu zadajete neke obaveze u trenucima kada bi ono da odmara recimo ili ima neke svoje aktivnosti. Bolje je najaviti mu na vreme sledeću aktivnost koja ga očekuje. Recimo: Večeraćemo zajedno kada završiš sa bojenjem i crtanje. Ovo mališanu daje šansu da se prilagodi a ne samo da prosto odreaguje na vašu “naredbu”. Uvek je bolje pitati ga za mišljenje i predlog nego mu jednostavno”izdati naredbu”.

6. Naučite da primetite “znake upozorenja”
Iako su napadi besa normalni za decu mlađeg uzrasta, obratite pažnju na stvari koje izazivaju takvo njihovo ponašanje i reakcije. Da li je u porodicu od nedavno stigla i nova beba? Kako se slažete sa partnerom? Ukoliko su napadi besa takvi da dete na neki način povređuje sebe i ukoliko su ovakve situacije česte, ne dvoumite se da potražite pomoć.  Popričajte da doktorom vašeg deteta na nekoj od redovnih kontrola i izložite problem. Istraživanja su pokazala da recimo u nekim slučajevima ovakve situacije mogu biti u vezi sa nedostatkom nekih minerala u dečjem organizmu - recimo gvožđa.

izvor: kidorableworld.com

foto: yumama.com, vrticdembelija.edu.rs, zena.blic.rs
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno