Predškolci
23.01.2016.
Autor: Priredila: Olivera Marković

Kako naučiti dete da spava u svom krevetu?

Većina roditelja sreće se sa ovim problemom u periodu kada dete treba da pređe u svoju sobu i svoj prvi krevetić nakon kreveca. Neki mališani ovu fazu prođu bez problema, međutim ima i onih koji odbijaju da spavaju u svom krevetu. Prenosimo vam 10 koraka koji vam mogu pomoći u ovom "procesu osamostaljivanja" vašeg mališana a koji će doneti miran san i vama i detetu.

1. Otkrijte koren problema
Dok neka deca bez problema pristanu da spavaju u svojoj sobi većina njih se iz nekog razloga plaši ovog koraka. Nastojte da otkrijete šta je konkretni problme kod vašeg deteta. Možda ima strah od mraka "čudovišta", ili se plaše da će se probutuditi u toku noć i neće moći da se umiri samo i da zaspi ponovo.

2. Postepeno uvodite novu rutinu
Pre spavanja odvojte vreme da "proverite" da li u sobi ima čudovišta. Dozvolite detetu da pogleda ispod kreveta, pretražite uglove kojih se plaši...Na ovaj šaljiv  način pomoćićete mu da se lakše prilagodi. Takođe odvojte vreme za priču pred spavanje jer će tada zaspati mnogo mirnije.

3. Ohrabrite dete da se uspava samo
Ukoliko mislite da je sasvim u redu da u početki budete u sobi sa mališanom sve dok on ne zaspi, razmislite ponovo, možda je baš to koren problema. Postepeno ga ohrabrujte da samo zaspi, bez vašeg prisustva u sobi. Ispričajte priču za laku noć i ohrabrite ga da recimo misli o lepim stvarima koje voli i da zaspi samo pa će mu tako biti lakše i ukoliko se tokom noći probudi, znaće kako da umiri sebe.

4. Korisitite pozitivne izraze
Kada vaše dete pripremate za prelazak u njegovu sobu, govorite o tome na pozitivan način, jer će u suprotnom ono smatrati da ćete vi biti ljuti na njega ili da će biti kažnjeno ukoliko se odmah ne prilagodi i ne prihvati promenu pozitivno. Ohrabrujte ga i govorite mu o svim prednostima da ima sopstvenu sobu.

5. Razumite da je ovo proces koji će trajati 
Ipak, nemojte očekivati da će dete odmah sve da prihvati i da će već prvu noć zaspati samo i bez problema. Važno je da imate krajnji cilj na umu i da na tome radite postepeno ga navikavajući.

6. Nađite načina da i dete uključite u proces
Ukoliko mu dozvolite da recimo samo odabere novu posteljinu na svoju sobu, ukrase ili omiljenu igračku sa kojom će spavati, na taj način mu pokazujete da već polako odrasta i da može ravnopravno da učestvuje u nekim stvarima. Tako ćete mu olakšati jer mu pokazujete pozitivne strane toga što je sada već "veliki dečak".

7. Pretvorite ovaj izazov u igru
Ukoliko u početku ustanovite "sistem nagrađivanja" za svaku noć koju mališan provede samostalno u svojoj sobi ili nađete vaš način da ovaj izazov učinite zabavnim, lakše i brže ćete postići željeni rezultat i dete će se na opušteniji način prilagoditi novoj situaciji.

8. Budite konstantni prilikom usvajanja nove navike
Ukoliko se vaš mališan probudi tokom noći i dođe u vašu sobu, najjednostavnije je da ga pustite da prespava tu, međutim nemojte mu slati dvosmislene poruke na ovaj način. Trudite se da ispoštujete rutinu, odvedite ga nazad u njegovu sobu i na taj način mu pokažite da ipak neće postići cilj koji je želeo, već da se mora držati dogovora i postepeno se prilagođavati.

9.Budite strpljivi
Nije jednostavno kada ste neispavani i umorni da održite miran um ali ukoliko ste strogi prema mališanu u ovakvim situacijama samo ćete postići suprotan efekat. Kada dete vraćate u krevet, kada se uplašeno probuti tokom noći i traži da mu ispričate kratku priču i sl. trudite se da reagujete mirno i  da budete puni razumevanja.

10. Ne kažnjavajte neuspehe
Ako nagrađujerte svaki njegov uspešan korak u ovom prilagođavaju, nemojte ga kažnjavati i biti neprijatni prema njemu kada niđe na prepreke i kada odbija promenu jer je to proces koji ćete zajedno i postepeno proći.Vaš mališan voli kada oseti vaše odobravanje za stvari koje je dobro uradio a od vas očekuje razumevanje kada nije onako kako očekujete  jer su ove promene često za decu velike i zastrašujuće.

izvor: newparent.com

foto: parenting.com, listfives.com, scottsdaledaycare.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno