Predškolci
18.01.2016.

Šta raditi kada se deca ne odvajaju od omiljenih stvari?

Mališani u najranijem uzrastu najčešće imam omiljenu igračku koju gotovo sve vreme "vuku" sa sobom iliomiljenu majcu koju žele da nose po ceo dan. 

Psiholozi tvrde da ovi predmeti pružaju utehu u svetu koga doživljavaju kao strašno mesto, a deca ih prerastu vremenom. Ipak, problem nastaje kada se plišana kuca zagubi ili se na nekoliko sati nađe u veš mašini.

Plišani meca ili kostim Supermena pružiće im sigurnost kada ulaze u prostoriju punu nepoznatih ljudi ili kada ih ostavite u vrtiću. Zato je bitno da prihvatite opsesiju pojedinim stvarima i dopustite da ih dete nosi sa sobom.

Mališani doživljavaju razna uzbuđenja i pokušavaju da to ublaže nekim stvarima, pošto ne mogu da iskažu osećanja. Ujutru, ako dete požurujete da izađe iz toplog doma, može da zatraži omiljenu igračku da mu pravi društvo kad nema mame i tate. Ili, možda traži da svako veče pričate istu bajku, jer mu to daje sigurnost.

Ako otkrijete koje radnje su “okidači”, odnosno u kojim trenucima želi da se zaštiti, pomoćićete da se stres prevaziđe.

U situacijama kada omiljeno ćebence i plišanu igračku zaboravite kod bake i deke, ili se pidžama bez koje ne želi da ode u krevet pocepa, stavite vašem mališanu do znanja da ste svesni koliko mu ta stvar znači i jasno vam je što je toliko uznemireno. Zatim pustite da se smiri, ponudite drugog “prijatelja” da ga čuva ili ga jednostavno pustite da se isplače i navikne na situaciju.

izvor: mojabeba.rs

foto: telegraf.rs, novosti.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno