Predškolci
12.01.2016.

Bezbednost deteta u autu uvek je na prvom mestu

Vreme je praznika i zimskih čarolija! Verovatno već dugo ramišljate o nekom lepom porodičnom putovanju. Postoji mnogo stvari koje su bitne kada na put krećete sa malim detetom, ali jedna je najvažnija -  kako da ga tokom vožnje smestite u odgovarajuće sedište koje je propisno pričvršćeno na zadnjem sedištu vašeg automobila.

Pravilan izbor autosedišta
Za mališane je najvažnije da budu dobro zaštićeni u automobilu već od najranijeg uzrasta. Zato izaberite auto sedište koje odgovara uzrastu deteta. Male bebe su najbezbednije u ležaljkama, koje ćete smestiti na zadnje sedište. Sve dok beba ne može čvrsto da drži svoju glavicu, preporučuje se korišćenje i mekanog držača za glavicu, jer će se bebina glavica bez toga u vožnji klatiti sa jedne strane na drugu. Kod nešto starije dece, koja već mogu sama da sede, ne samo da je važno da je sedište ispravno i dobro pričvršćeno na zadnjem sedištu automobila, nego je isto tako važno i da je dete u njoj ispravno smešteno i pričvršćeno pojasevima.

Pravilan položaj
Beba je najzaštićenija u ležaljci smeštenoj na zadnjem sedištu u smeru suprotnom od vožnje. Važno je da ne premeštate dete na novo sedište za stariji uzrast pre nego što ste se uverili da je dovoljno staro za to. Beba bi trebala da bude teška najmanje 9 kg i da ima barem godinu dana pre nego što je smestite u dečje sedište. Pa čak i ako je Vaša beba veoma velika i „“napredna“”, a još nema godinu dana, ne bi trebalo da je smeštate u sedište. Svaka ležaljka ili sedište za auto mora da ima uputstva koja pre kupovine treba dobro da proučite i postupite u skladu sa njima, kako biste detetu pružili punu sigurnost.

Vazdušni jastuci
Nikako nemojte dete da stavite da sedi na prednje suvozačko sedište, naročito ako Vaš auto ima vazdušne jastuke i sa strane. U slučaju nezgode, ako se aktivira vazdušni jastuk, zbog snage i brzine aktiviranja, detetu se mogu naneti veoma ozbiljne povrede, čak i ako je ispravno pričvršćeno u svom sedištu.

Bez ometanja u vožnji
Ako je Vaše dete bolesno ili mu je potrebna stalna briga, ne polazite na put bez još jednog odraslog saputnika, koji će sedeti na zadnjem sedištu i brinuti se o detetu. U suprotnom, za vozača može biti veoma frustrirajuće i opasno da se stalno okreće nazad kako bi nadzirao dete ili mu pomagao.

Neko mora biti uz bebu
Na duža putovanja autom sa sasvim malom bebom ne biste trebali da krećete sami. Čak i na kraćim relacijama dobro je ako je sa Vama još neka odrasla osoba, koja će sedeti na zadnjem sedištu i voditi brigu o sasvim malom ili nešto većem detetu. Tako ćete možda morati manje da stajete, a dete može da dobije potrebnu pažnju kad god mu nešto zatreba.

Uvek poštujte pravila
Ako niste vozač, ma koliko biste želeli da tokom vožnje držite svoju bebu u rukama, automobil nije mesto, niti je vožnja vreme kada baš morate da se mazite sa njom. Uvedite pravilo, odmah nakon prve vožnje, da svi u automobilu moraju da sede na svojim mestima i da budu pravilno vezani, i to baš svaki put kada sednu u auto. Isto tako, nikada ne smete da dopustite da Vaše dete, bilo da ga neko drži ili je veće pa sedi samo, sedne na prednje suvozačko mesto sve dok ne napuni 12 godina (na tom mestu ne može ispravno da se veže, a najugroženije je prilikom svakog sudara ili nezgode).

Maxi cosi autosedišta pravi su izbor zbog svojih karakteristika: 

-Patentirani AirProtect sastav zaštite glave od bočnog udara smanjuje rizik od povreda glave za 20%!
-Vrhunska zaštita od bočnog udara  za donji deo leđa i kukove
-Dete je osigurano sa 3 tačke pojasa
-Naslon je podesiv po nagibu
-Podesivo po visini i širini tako da odgovara rastu deteta
-Veliko udobno podstavljeno sedište
-Lagano, jednostavno za prebacivanje između automobila
-Navlaka se lako skida i periva je

Ponudu Maxi cosi auto sedišta za decu možete pogledati na sajtu menda.rs ili  OVDE. 

foto:  menda.rs, pixabay.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci