Predškolci
14.10.2015.

Šta kada dete neće da pokupi svoje igračke?

Ako ste prosečna porodica s decom, vaš dom je dekorisan s nekoliko, za divno čudo “preživelih”, predmeta i gomilom šarenih igračaka za koje ste se nadali da će zaokupljati pažnju vaših mališana.

Povremeno ih sklanjate jer se zaželite malo reda ili se nadate da biste, kroz neko vreme, ponovo s njima mogli iznenaditi decu. Jer, sve te igračke su deca “jako želela”, a sad ih nalazite ispod kauča, jastuka, gazite po njima i pretite da ćete ih sve pobacati…

Jesu li takve pretnje ili stvarno bacanje igračaka – pravo rešenje? Ili postoji drugi način na koji možete preneti poruku kako svaka stvar i igračka u kući ima svoje mesto?

Prvo se trebate zapitati jesu li vašoj deci sve te igračke potrebne. Dokazano je da gomilanjem igračaka postižemo suprotan efekt od željenog i da se deca s puno više zanimanja igraju kad su okružena s manje igračaka. Višak ih zbunjuje i opterećuje.

Dakle, najjednostavnije rešenje je da se rešite viška igračaka onda kad mališana nema u blizini. Ne trebate ih baciti, poklonite ih nekome ili ih na neko vrijeme maknite iz vidokruga dece. Na taj ćete način omogućiti detetu da se stvarno bavi s igračkama koje ga u ovom trenutku najviše zanimaju, a za kasnije ćete imati zalihu novih.

Ako selekciju napravite promišljeno, za većinu igračaka koje ćete skloniti, dete verovatno neće ni pitati.

Kako pospremanje igračaka postaje rutina

Nakon što ste pospremili , porazgovarajte s detetom i recite mu što od njega očekujete. Objasnite mu da je pospremanje igračaka njegova odgovornost i da to treba da uradi po završetku igre.

U početku  dete trebapodsećati, a potom će mu to postati navika. Možete i odrediti broj igračaka koje se smejuu izjeti iz dečje sobe u ostatak stana. Tako ćete izbeći “kukanje” oko količine igračaka koje treba pospremiti.

I nepoštivanje dogovora ima svoje posledice, ali ih uvedite tek kad pospremanje igračaka postane rutina ili barem kad su sva pravila jasna.

Tada možete na neko vreme oduzeti nepospremljenu igračku, ali na način da što jednostavnije s detetom prođete razloge koji su doveli do toga. Budite dosledni i nemojte popustiti pred plačem ili ispadima besa. Povratak igračke treba da zasluži budućim ponašanjem.

Još jedan način da pospremanje igračaka deci postane rutina je da uređivanje doma bude porodična stvar. Npr, kako se približava veče, pustite ugodnu muziku i svi skupa prionite na uređenje doma, kako bi vas ujutro dočekao lep i uredan. Ubrzo će svi uvideti koliko je lakše kad “se male ruke slože”, a preostalo vreme do priprema za spavanje iskoristite za porodične nježnosti, dogovore o idućem danu i opuštanje.

Važno je i shvatati da deca vole svoje stvari i njihov poredak u domu, jednako kao što to vole odrasli. Sada samo te afinitete treba pomiriti. Deca imaju pravo baviti se sa svojim stvarima u svojoj kući. Ako imaju svoju sobu, dopustite im da je urede onako kako žele, nemojte im nametati svoju volju.

Neka to zaista bude njihov vlastiti prostor pa će s puno više veselja provoditi vreme u njemu, pre osetiti odgovornost spram njega i želeti da bude lep i uredan.

izvor: zelenaucionica.com

foto: blic.rs, zena.blic.rs, lepotaizdravlje.rs, najboljamamanasvetu.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno