Predškolci
29.09.2015.

Sve više dece sa poremećajem u govoru

Prema podacima Instituta za fonetiku, više od 60 procenata dece u Srbiji ima neki poremećaj govora, osam puta više nego pre pedesetak godina. Zbog toga se potreba za logopedima povećava uporedo sa predlozima da se njihov broj smanji.

Poremećaji govora kod predškolske dece u Srbiji udruženi su s poremećajima ponašanja, učenja i pažnje. Sa decom radi 350 logopeda. Praktično, na 25.000 stanovnika imamo jednog stručnjaka za takvu vrstu problema. U zemljama EU jedan logoped pokriva osam hiljada stanovnika.

"Moj suprug i ja smo prinuđeni da plaćamo logopeda četiri puta nedeljno, što je 15 evra po terminu, što je stvarno strašno za moja primanja od 23.000 dinara", kaže Dana Mes, mama prvaka.

Ukidanjem logopeda u školama, tvrde u Udruženju logopeda Srbije, inkluzija bi postala samo puka forma. I ne samo to.

"Samim tim što nećemo imati logopeda, ako se ukine u redovnom školstvu, još više ćemo preopteretiti zdravstveni sistem, koji je i inače preopterećen i koji ne uspeva da pokrije evropski standard – da logoped sprovodi terapije, umesto jednom, dva do tri puta nedeljno", kaže Nataša Labović, predsednica Udruženja.

Zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju "Prof. dr Cvetko Brajović" u Beogradu jedina je ustanova takve vrste ne samo u Srbiji već i u regionu.

"Zavod je i dalje u mogućnosti i dalje primamo nove pacijente. Naravno, vodeći računa da su naši dnevni kapaciteti ipak ograničeni. Dnevno u našoj ambulanti zbrinjavamo 200 do 250 dece", ističe dr Mirjana Mandić Kolar, pomoćnica direktora Zavoda.

U Ministarstvu prosvete kažu da na tu temu imaju ideju – logopede ne ukidaju već da oforme lokalne timove.

"Mi smo do sada imali situaciju u Srbiji da imate tri škole u opštini i da i najmanja škola ima logopeda. Dakle, ideja jeste da onda taj logoped pruža podršku deci u nekoliko škola", pojašnjava Gordana Nikolić iz Ministarstva prosvete.

Dobra vest stiže iz Ministarstva zdravlja. Kažu da će se u domovima zdravlja pojačati služba rada sa decom koja imaju razvojni poremećaj.

Više od hiljadu logopeda čeka na birou. Taj podatak je manje bitan od činjenice da se deca sa problemima u govoru moraju tretirati o trošku države.

izvor: rts.rs

foto: zumzi.com, idesuss.hu, couponraja.in

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno