Predškolci
27.06.2015.

Zašto je važno da se deca igraju?

Deca su rođena za igru - to je deo ljudskog instinkta. Igra je zabavna i uzbudljiva, ali je i mnogo više od toga. Igra pomaže u razvoju detetove mašte, kreativnosti, sposobnosti rešavanja problema i socijalnih veština.

Deca vole da se igraju

Igra je izvor radosti i većina dece se instinktivno želi igrati. Igra je aktivna i nije ograničena stvarnošću. Pomoću mašte, igra omogućava deci da imaju kontrolu nad svojim svetom. Dete se može igrati samo, ili sa drugom decom, deleći iskustva i radosti.

Vrste igre

Postoji mnogo vrsta igre i načina na koje se deca mogu igrati. Igre u kojima deca otkrivaju nove stvari su istraživačke igre (npr. igranje u peščaniku). Konstruktivna ili kreativna igra je kada deca koriste predmete ili igračke da bi nešto stvorili (izgradnja tornja od kockica). Maštovita igra se obično odnosi na igru uloga, kada dece preuzimaju uloge stvarnih ili nestvarnih likova. Bez obzira na vrstu igre, svaka igra je dobra za decu i svaka im pomaže da razviju određene veštine i sposobnosti.

Zašto je igra važna?

Igra doprinosi razvoju detetovih kognitivnih, emocionalnih, fizičkih i društvenih veština. Igra je zapravo toliko bitna da je određena kao jedno od temeljnih prava deteta od strane Ujedinjenih nacija.

Predškolska deca grade svoj vokabular i jezičke veštine tokom igre. Oni razvijaju fine motoričke sposobnosti igrajući se sa glinom ili plastelinom, nizanjem perli i drugim aktivnostima. Oni poboljšavaju svoje grube motoričke veštine igrajući se sa loptom, preskačući uže i trčeći.

Igra sa drugom decom omogućuje im da nauče kako funkcionisati u timu, deliti, pregovarati, slušati i rešavati sukobe. Samostalna igra takođe omogućuje deci da nauče da donose odluke, istražuju svoju maštu i kreativnost, te otkrivaju nove interese.

Važno je biti aktivan

Za razliku od pasivnog vida zabave (kao što je televizija ili video igre), aktivna igra utiče na poboljšanje zdravlja dece. Važnost telesne aktivnosti kode dece nikada ne može biti precenjena.

Uloga roditelja

Dete usmereno na igru ne znači da roditelji nisu uključeni u ove zabavne aktivnosti. U idealnom slučaju, igra treba biti sastavni deo dvakodnevne interakcije roditelja i staratelja sa decom. Međutim, igra ne bi trebalo da bude kontrolisana od strane odraslih. Kada se radi o igri sa decom, upravo deca treba da imaju prednost u odabiru i vođenju igre.

Interakcija između dece i odraslih u takvim aktivnostima pomaže poboljšanju komunikacije i povezivanje. Na taj način, odrasli imaju priliku da se bave svojom decom, gradeći pri tome prisan i dubok odnos.

Ipak, svakodnevni život i obaveze često onemogućuju roditeljima da se igraju sa svojom decom kada i koliko bi to želeli. Međutim, važno je omogućiti deci da se igraju. To znači pronaći pravilan balans između obaveza i slobodnog vremena deteta. Ako takav balans nije odgovarajući, može uzrokovati stres i kod dece i kod roditelja.

I zato, igrajte se kada god imate priliku!

izvor: roditeljstvo.com

foto:bimbiparma.it, roditeljstvo.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno