Predškolci
02.07.2013.

U čemu je magija slika trogodišnje Ajris?

Trogodišnja Ajris Grejs Halmšo, autistična devojčica iz Velike Britanije, pronašla je savršen način da izrazi svoja osećanja – slikanje. Ako je sudeći bar po cenama njenih ekspresivnih dela, veoma je uspešna u tome.
Iako još ne ume da govori, malena Ajris nema problema da bojama iskaže ono što želi. Kada joj je 2011. godine dijagnostifikovan autizam, njeni roditelji ohrabrili su je da uzme četkicu u ruke. Premda je to trebalo da bude samo jedan deo njene terapije, Ajris je slikanje doživela kao svet kojim savršeno vlada, piše Hafington Post.

“Njen autizam uticao je na njen nesvakidašnji način slikanja koji nisam videla kod dece njenog uzrasta”, tvrdi njena majka Arabela Karter-Džonson. “Ona razume boje i načine na koji se one mešaju. Svaki put kada izvadim platno za slikanje, ona je oduševljena i njeno raspoloženje se odmah popravi.”

Nakon što je slike svoje ćerke postavila na internet, Arabela je bila iznenađena pozitivnim reakcijama koje su pristizale iz svih krajeva sveta.

Explosions of colour (www.irisgracepainting.com)
Tokom jedne od poseta malenoj Ajris, novinar Dejli Mejla zabeležio je da devojčica uglavnom slika u tišini, i tek s vremena na vreme radosno usklikuje. I uvek slika bez majice jer joj ne prija garderoba.

Do sada je prodato nekoliko njenih slika, čije se cene kreću od trideset osam do dvesta devedeset pet funti.

Njeni roditelji trenutno traže sponzore koji bi pomogli organizovanje izložbe Ajrisinih slika na jesen. Namera im je da izložba bude prodajnog karaktera, i da sav prikupljeni novac ulože u njeno lečenje.

Izvor: B92, Huffington Post


 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci