Predškolci
10.04.2015.

Upis u vrtiće: Mesta ima za još 1.800 dece

Upis u privatna obdaništa o trošku grada Beograda počinje 1. septembra

Os septembra će se prvi put iz gradske kase finansirati boravak mališana i u privatnim predškolskim ustanovama. Ukoliko u državnom vrtiću nije bilo mesta, roditelji će od predškolske ustanove dobijati potvrdu, uz koju će od 1. septembra moći da upišu u bilo koje verifikovano privatno obdanište.

Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu, u prestonici postoje 54 ovakve ustanove čiji osnivač nije grad, a u njima ima 1.800 slobodnih mesta. Cena boravka mališana u privatnim vrtićima, kažu u Sekretarijatu, iznosi od 150 do 400 evra.

Zahtev za ostvarivanje prava na naknadu dela troškova boravka deteta u privatnoj predškolskoj ustanovi podnosi se Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, na obrascu koji će moći da se preuzme na pisarnici Gradske uprave, a biće postavljen i na sajt grada Beograda.

- Uz zahtev se prilaže i potvrda predškolske ustanove da dete nije upisano zbog nedovoljnih kapaciteta ustanove, kao i izvod iz matične knjige rođenih za dete, odnosno rešenje nadležnog centra za socijalni rad o statusu staratelja, usvojitelja ili hranitelja, uverenje o državljanstvu i fotokopija lične karte - navode u Sekretarijatu za obrazovanje. - Grad će finansirati najviše do 80 odsto ekonomske cene koja iznosi 27.700 dinara. Ako je vrtić skuplji od ove sume, grad će plaćati najviše 21.160, a razliku roditelji.

Ukoliko je u obdaništu cena niža od ekonomske, roditelj plaća 5.540 dinara, a iz gradske kase se nadoknađuje do pune cene usluge.

GUŽVA U ZEMUNU, NOVOM BEOGRADU...

Prošle godine roditelji su najviše tražili upis u vrtiće predškolskih ustanova "11. april" na Novom Beogradu, "Dr Sima Milošević" u Zemunu, "Boško Buha" na Paliluli, "Vračar" i "Lane" u Grockoj. Svake godine je sve veća "gužva" za upis u vrtićke grupe.

KONKURS OD 15. DO 30. APRILA

Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje, zaključno sa 31. decembrom prošle godine, ostalo je neupisano 3.525 mališana. Na konkursu od 15. do 30. aprila, roditelji će konkurisati za 8.500 slobodnih mesta, od kojih je 5.800 u jaslicama i 2.700 u vrtiću.

izvor: Novosti

foto: roditelj.org, srbijadanas.net

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno