Predškolci
12.06.2014.

Prvi put na biciklu bez pomoćnih točkića

Vožnju na biciklu vole gotovo sva deca. Kada se prvi put nađu na točkovima, obično pored dva osnovna postoje i oni pomoćni dok mališani ne savladaju ovu veštinu i ne nauče da održavaju ravnotežu. Postoji nekoliko trikova uz koje ćete im pomoći da se na vreme oslobode pomoćnih točkića ali i nekoliko saveta na koje je potrebno da im skrenete pažnju pre nego što biciklom prvi put izađu van dvorišta na ulicu. 

Napuštanje pomoćnih točkića

Za ovaj trenutak najbolje je da sa pločnika pređete na travnate površine sa blagim nagibom.  Bicikl usmerite nizbrdo, pomozite detetu da sedne na bicikl i za početak biće dovoljno da trasu pređe tako što će noge držati podignute koristeći ih za usporavanje tj. zaustavljanje ako bude potrebno.

Za početak bi bilo poželjno da idete iza njega i da mu se nađete ako zatreba ali opet, dovoljno iza da mu ne biste skretali pažnju. Ovu vežbu ponavljajte sve dok se dete ne oslobobodi I bude spremno za okretanje pedala, kočenje i samostalnu vožnju bez pomoćnih točkića.

Saveti pri vožnji za stariju decu

Svako dete bi trebalo da zapamti nekoliko važnih saveta za samostalnu vožnju bicikla.

-Neophodno je da poštovati semafore isto kako I drugi učesnici u saobraćaju, zaustavljati se ispred svakog znaka STOP, propuštati pešake i biti posebno pažljiv na raskrsnicama

-Važno je da uvek vozite u smeru kretanja vozila, nikako u suprotnom, a pri izlasku iz dvorišta, skretanju u drugu ulicu i na krivinama bitno je zastati i pogledati na obe strane

-Bitno je voditi računa o kolima koja skreću, parkiraju se, kao i o automobilima koji su parkirani jer vrata mogu iznenada da se otvore.

-Preko pešačkog prelaza kod prometnih raskrsnica, preporučljivo je da uvek hodate pored bicikla, i partite saobraćajne znake

-Kada vozite u grupi, pozicionirajte se jedan iza drugog. Kada obilazite ljude na trotoaru, poželjno je da ih obilazite sa leve strane I da ih obavestite pre nego što ih obiđete.

-Važno je da u toku vožnje na biciklu bude samo jedna osoba. Sedište ne smete deliti ni sa kim, a takođe, nikako nije preporučljivo da nekoga vozite na ručkama i sl.

-Nemojte da ustajete u toku vožnje, vozite na bezbedoj udaljenosti od drugih vozila, i kod obilazaka vozila signalizirajte vozačima rukom da biste ih upozorili na svoje kretanje

Za skretanje ulevo ili udesno ruku savijate u određenom pravcu u odliku slova L držeći ruku naviše. Za zaustavljanje ruku usmaravate na dole , takođe u obliku slova L. Pre svakog skretanja ili zaustavljanja važno je pogledati iza sebe.

Deca će savladati sva ova pravila bezbednosti na najbolji način ukoliko od malena porodično voze bicikl a za one najmlađe koji se još nisu obreli za volanom dvotočkaša, prevozite ih u odgovarajućem sedištu za bicikle, i obezbedite ih kacigom. Tako će i praktično shvatiti važnost zastite u toku vožnje,  I postepeno upamtiti sva pravila kako bi ostali bezbedni kada kasnije bicikl budu vozili samostalno.

A ako vašem mališanu birate prvi bicikl, pročitajte na šta bi trebalo da obratite pažnju - https://www.decjisajt.rs/magazin/deca/malisani/1071-izbor-bicikala-za-decu

foto: bajsologija.rs, novosti.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci