Predškolci
12.10.2016.

Hranljivost (i lekovitost) ranih konekcija i interakcija

Potrvrđeno je da proces povezivanja (eng.bonding) sa novorođenom bebom ostavlja trag na njen osećaj sigurnosti u novom svetu kao i na osećaj pripadanja. Ovaj trag kasnije se odražava na budući život: emotivne i socijalne odnose, kvalitet imunog sistema, zdravlja....

Krenimo od početka. Beba započinju svoj život komunikacijom putem čula. Ona oseća dodir, miris, zvuk i bliskost. Dok je u stomaku ona živi u zaštićenoj sredini koju karakterišu nežni pokreta, senzacije i zvukovi. Kada dođe na ovaj svet sve se intenzivira – nova osećanja, novi zvuci, nove slike, mirisi, teksture. Jedina konstanta za bebu je upravo KONEKCIJA sa roditeljom. Kako će ta konekcija biti doživljena je ključ zdravog procesa vezivanja (povezanosti) i zdravog početka života. Kada novorođenče iskusi čulnu konekciju dodira, mirisa, zvuka u pozitivnom smislu, sigurnost i poverenje postaju prirodne „posledice“.

Način kako ste povezani sa svojom bebom  gradi osnovu za njenu empatiju, ljubav, učenje, sosećanje...Sa druge strane mozak vaše bebe kao i nervni sistem počinje da „upija“ stimulacije iz spoljne sredine neverovatnom brzinom.  Pogledajmo to ovako. Po rođenju vaša beba ima million neurona ili moždanih ćelija.  Svaki neuron dalje formira oko 15 000 odvojenih sinaptičkih konekcija. To znači da vaša beba ima više sinapsi  nego što ima zvezda na nebu. Nije li to fascinantno? Dakle što više pozitivnih interakcija, više je sinapsi. Roditelji koji svesno koriste interakcije i postepeno proširuje bebinu stimulaciju  utiču direktno na njen rast i razvoj.

Dodir i zvuk, koji uključuje muziku i glas, su jedni od efektivnijih načini komunikacije sa nervnim sistemom vaše bebe. Nežnim dodirom uspostavljaju se važne hemijske konekcije koje pružaju smirenost i dobro stanje. Kada nežno pevate ili svirate, repetativne, pažljivo odabrane i prilagođene sekvence – umirujete i sebe i bebu i gradite  sve veću vezu između vas i bebe.

Veza roditelj - dete je fundament svih budućih uspeha u vezama. Formiranje i podhranjivanje jake konekcije između roditelja i deteta je kritična zato što  ono što bebe nauče u prvim interakcijama  je ključno za njihovo zdravo odrastanje.  U osnovi, adekvatna „spona“ (eng.attachment) oblikuje razvoj buduće ličnosti.

Istraživanja rađena od strane razvojnih eksperata, neuronaučnika, psihologa potvrđuju godinama da rana iskstva sa mamom i tatom itekako utiču na dečiji mozak, ali i na njihov kapacitet da imaju emotivni zdrav život. Bebina sposobnost i samopouzdanost da se suoči i preživi u svetu je direktno oblikovana odnosom roditelj  - dete.

Koliko je povezanost  VITALNA  za fizičko i emocionalno zdravlje i razvoj bebe, ona je istovremeno važna i za  samopoštovanje i samopouzdanje same majke. Kada se majka poveže sa svojom bebom to ima pozitivan uticaj na njeno opšte stanje i hormone stvarajući esencijalnu hemijsku i emocionalnu osnovu presudnu za emotivnu vezu (eng.  attachment ).

Stoga da zaokružimo. „biti povezan/a“ moglo bi se tumačiti sa konstatacijom „imati svoje mesto u svetu“ kako unutar konteksta porodice tako i unutar konteksta zajednice. Sa dobrim, ranim, iskustvom, spona koja je stvorena ostaje za ceo život. Mislimo o tome.

Tekst: Milijana Majstorović Kožul, defektolog, muzikoterapeut, IAIM instruktor, Musical baby bonding instruktor

Fotografije: Synchronylab

www.synchronylab.com

 


 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno