Bebe
09.04.2014.

Srbija: Pre vremena se rodi više od 4.000 beba

Tanjug

U Srbiji se svake godine prevremeno rodi više od 4.000 beba, a u svetu oko 15 miliona beba dođe na svet pre redovnog termina za porođaj, ali od tog broja milion njih ne preživi. Direktorka Instituta za neonatologiju u Beogradu Milica Ranković Janevski rekla je Tanjugu da se 850 do 950 prevremeno rođenih beba iz cele Srbije zbrine u ovoj ustanovi i da 16 odsto beba primljenih na lečenje ima težinu manju od 1.000 grama.
"Prevremeno rođenje dece je izuzetan šok za celu porodicu i veliki zadatak za sve medicinske profesionalce. Čak 70 odsto prevremeno rođenih beba zahteva prijem u intenzivnu negu, dok 44 odsto moraju da budu na mehaničkoj ventilaciji", naglašava Ranković Janevski. Ona je navela da je lečenje ove dece dugotrajno, često neizvesno, nosi velike rizike i moguće kasnije posledice. Srbija je u 2000. godini imala 10,6 smrti beba na 1.000 živorođene dece, a 2011. godine taj broj je bio 6,3. Iako je napredak u ovoj oblasti očigledan, naša zemlja neće moći da ostvari nacionalni milenijumski cilj da stopu smrtnosti odojčadi do 2015. godine treba da se smanji na 4,5. Zahvaljujući savremenim metodama lečenja, danas i veoma nezrela deca ili deca veoma male težine na rođenju imaju šansu da prežive, a najmlađa beba koja se uspešno lečila u beogradskom Institutu za neonatologiju rođena je u 22. nedelji trudnoće i imala je svega 500 grama.

“BEO STEM CELL”
je ekskluzivni saradnik „BIOHELLENIKE A.E. Thessaloniki, Greece“. „BIOHELLENIKA” je  jedna od retkih banaka u svetu, a jedina u Evropi, koja je svoje uzorke osigurala u “Lloyd osiguranju”, najstarijoj i najvećoj osiguravajućoj kući u svetu. To znači da su svi uzorci obezbedeni od bankrotstva.
- Za više od 4,5 godina, koliko postoji firma “BEO STEM CELL” u Srbiji, nismo imali nijedan negativni uzorak. To dokazuje da smo veoma ozbiljni i da imamo odličnu organizaciju. Zato ljudi imaju poverenje u našu firmu i većina klijenata su kod nas došli na osnovu preporuke – ističu u “BEO STEM CELL - u”  .
Uz našu pomoć, kažu, dobijate mogućnost da izaberete sertifikovane postupke za čuvanje matičnih ćelija zato što su matične ćelije dragocene! Nije reč o jednostavnom postupku čuvanja matičnih ćelija, već o jedinoj mogućnosti koja spašava živote.
Budući roditelji besplatno dobijaju set za prikupljanje i transport krvi iz pupčane vrpce, potpisivanjem ugovora sa BEO STEM CELL.
BEO STEM CELL garantuje besplatan transport prethodno prikupljene krvi iz pupčane vrpce do laboratorija Biohellenike u Solunu u roku od 48 h. U roku od 15 dana nakon dospevanja matičnih ćelija u Solun, u BEO STEM CELL pristižu sertifikati iz Biohellenike za izolaciju, kontrolu kvaliteta i krioprezerviranje matičnih ćelija koji se uručuju roditeljima. Sertifikati su dokaz i roditelji postaju vlasnici matičnih ćelija koje su zamrznute i sačuvane u laboratorijama Biohellenike u periodu od 20 godina.

slika:www.b92.net

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno