Bebe
25.04.2022.

Spisak stvari za bebu

Rođenje prvog deteta praćeno je radošću cele familije, ali i neizvesnošću i strepnjom od same pripreme dolaska novog člana do uhodavanja cele porodice na novonastalu situaciju. Dvoje, koje je do tog trenutka funkcionisalo na ustaljen način dobija prinovu, koju treba da prilagodi sebi, ali u većoj meri da se oni prilagode njoj. Sve su to normalne faze, koje uglavnom, kao i svaku novinu, prate brojna osećanja, od radosti do suza. 

Kao i za sve druge životne situacije, i za dolazak bebe najvažnija je priprema. Od nje sve počinje. Ona smanjuje stres, koji i te kako može da demorališe i demobiliše roditelje. Da bi se to izbeglo, najvažnije je imati prave informacije u pravom trenutku, a danas su one dostupne na klik, baš kao i sve ono što treba da nabavite za dolazak bebe.
Nisu sve stvari za bebu neophodne od prvog dana, ali one koje jesu, mogu se podeliti u nekoliko kategorija: bebin kutak, pribor za kupanje i negu, stvari za izlazak iz porodilišta, bebin ormarić.

Uredite bebin kutak


Bez obzira koliki je prostor u kome živite, beba treba da ima svoj kutak, u kome će se udobno osećati i imati svoj mir.
Najvažnije je da joj obezbedite kolevku ili krevetac, dobar dušek i posteljinu sa ogradicom(bar dva komada). Iako se čini da beba samo u početku spava i jede, one imaju svoj ritam i posmatraju prostor oko sebe. Smatra se da se sinapse mozga razvijaju u prvim danima života pa se potrudite i da ukrasite deo gde se krevetac nalazi. Idealno je da ili zalepite šarene tapete sa što više nežnih boja na jedan zid ili da na istom nešto nacrtate, poput Diznijevih junaka i sl.  Obavezne su i igračke za krevetac, poput vrteške. 
Uz krevetac nabavite i podlogu za presvlačenje beba, kao i komodu gde će se ona nalaziti kako bi vam prilikom redovnog presvlačenja sve bilo na dohvat ruku.

Pribor za kupanje i negu bebe


Po dolasku iz porodilišta beba počinje da stvara svoje navike. Jedna od najvažnijih je i vreme kupanja, pa je važno da sav pribor za kupanje bude spreman pre njenog dolaska. Pored odabira kozmetike bez mirisa neophodni su kadica, bokal za ispiranje, termometar, peškir sa kapuljačom. Bebe imaju jako oštre noktiće, koji brzo rastu pa je i pribor za nokte, isključivo njoj namenjen i obavezan. Nokte se tretiraju po potrebi, ali važno je da se njihova dužina redovno proverava, pre svega zbog činjenice da bebe ručicama često se po licu izgrebu pa da se smanji mogućnost povređivanja.

Stvari za izlazak iz porodilišta – skockajte bebin ormarić


Mnoge mame pre nego odu u porodilište pripreme odelce u kome će beba iz njega izaći. No, to je samo ono najvažnije za ulazak u kuću. Pored kratkotrajnih, neophodne su tetra i švedske pelene, a preporuka je da ih bude po 20-ak za početak. Benkice i bodići se već podrazumevaju, baš kao i zeke i čarapice, pa je od svega neophodno po pet komada, jer će vremenom njih najviše dobijati. 
Iako je možda napolju veoma toplo, bebama je u prvim danima jako hladno, te moraju dobro da budu obučene. Za prvih nekoliko dana biće vam potrebne i pamučne rukavice i kapice.

I mami je potrebna podrška


Dolazak iz porodilišta je kompletna novina za celu porodicu, mamu pogotovo. Njoj je potrebna podrška u vidu tufera za grudi, uložaka, mrežastih gaćica. Na radionicama dojenja, koje preporučujemo da poseti, saznaće da li i u kom slučaju su joj potrebne veštačke bradavice, kao i pumpica za dojenje. Ukoliko je dojenje njen izbor, neophodna su bar dva specijalna grudnjaka za ovu namenu.

Sitnice koje nisu neophodne od prvog dana, ali mogu da budu od pomoći


Bebi se u prvih šest meseci, ukoliko sisa, ne daje voda, te flašice nisu neophodne od prvog dana. Međutim, varalica i te kako može da bude od pomoći. Nije svaki bebin plač potreba za hranom, nekada je i zagrljaj jako važan. Varalica igra savršenu ulogu baš u tom segmentu, pa nije zgoreg da vam bude pri ruci.

Iako možda spisak nije dugačak, vremenom ćete imati dosta bebinih stvari, uglavnom odeće koju će brzo da preraste, te ne treba preterivati sa kupovinom. Garderoba se najčešće i poklanja, pa zato, koliko god da vam se nešto dopada, dobro razmislite. 

Ono na čemu ne treba štedeti jesu kvalitetno auto sedište i kolica, koja su neophodna od prvog dana. Imajte na umu da će i vaši bližnji želeti da uzmu učešća pa je najbolje da napravite plan šta ko kupuje. Takođe, ne zaboravite da aplicirate za naknadu, koju država obezbeđuje za rođenje prvog deteta jer ćete većinu troškova njom moći da pokrijete.
Sada kada zante šta vam je sve neophodno, udobno se smestite u fotelju, sipajte omiljeno piće i pretražite online ponudu našeg partnera Kidsland-a. Oni su se potrudili da na svom sajtu obezbede sve ono što je neophodno za Vašu prinovu. Zapravo, i mnogo više od toga.

Promo tekst
foto:jonathan-borba-unsplash, kidsland.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno