Bebe
09.01.2022.

Bolno nicanje zubica se nasleđuje

Bol kod nicanje zubića nastaje kada tkivo zuba prolazi kroz tkivo desni odnosno gingivu. Gustina dentalnog tkiva tokom nicanja zuba je nasledna pa su i tegobe koje se javljaju kod nicanja uslovljene naslednim faktorom. Ako je samo jedan roditelj u detinjstvu imao tegobe kod nicanja zuba šanse da one i kod njihovih beba budu izražene je 50 odsto, a ako su i mama i tata patili - šanse su čak 75 odsto.

Sigurni znakovi da bebi niču zubići 


Ako vaša beba već neko vreme pojačano bali, često poseže ručicom ka ustima i pokušava da sve čega se dočepa gurne u njih, sva je prilika da joj rastu zubići. Ako je uz to još i nervozna, često plače, budi se noću i odbija hranu, skoro je sigurno da prvi zubići traže svoj put.

Kada se pojavljuju prvi zubići


Prvi zubići kod beba pojavljuju se u periodu od trećeg do petnaestog meseca života. Kod većine mališana nicanje zubića počinje oko šestog meseca i završava se u trećoj godini kada se pojavi svih 20 mlečnih zuba. Kad koren zuba krene da raste, prodiranje vrha zuba kroz desni često izaziva pomenute simptome, a neke bebe mogu dobiti i proliv i blago povišenu temperaturu. 


Redosled nicanja mlečnih zubića


Najčešći redosled nicanja zubića kod beba je sledeći - prvo se pojavljuju donji, a zatim i gornji centralni sekutići. Kasnije izbijaju bočni sekutići, u periodu od šestog do jedanaestog meseca. Posle pauze od dva-tri meseca niču donji, a potom i gornji prvi kutnjaci, u uzrastu od jedanaest do osamnaest meseci. Oko prvog rođendana dete ima osam zubića. Između 15. i 22. meseca života, niču donji, a potom i gornji očnjaci. Poslednji mlečni zubići, drugi kutnjaci – petice, izbijaju u periodu između 19. i 30. meseca bebinog života. Sa tri godine dete bi trebalo da ima sve mlečne zube. 


Dentokind olakšava nicanje zubića


Nicanje zubića zna da bude veoma bolan proces i najčešće je traumatičan i za bebu i za roditelje. Što je najgore, ova faza sledi odmah nakon faze grčeva i ume da traje i po nekoliko meseci. A roditelji dobro znaju koliko je to neprospavanih noći, suza, plača. U jednoj kliničkoj stuiji sprovedenoj u Rusiji tokom 2009, u kojoj je učestvovalo 200 dece, utvrđena je bezbednost i efikasnost primene homeopatskog leka Dentokind kod dece sa simptomima bolnog nicanja prvih zuba. Dentokind tablete mogu se naći i u našim apotekama, a preporuka za primenu ovakve vrste lekova jeste - da se tablete rastvore u kašičici vode ili direktno daju detetu da ih otopi u ustima. 

promo tekst
foto: chris-andersonI-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Dušeci za krevetac ortopedic,120/60
Dušek ortopedik • Poliuretanska pena - gustine 25kg/m3 • Žičano jezgro...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.599,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Dodatna oprema KA10322
Muzička igračka za krevetac pčelice   Igračaka za krevetac vašeg dete...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.799,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno