Bebe
22.11.2021.

Evo kako da kupanje bebe bude i uživanje

Kupanje bebe može biti stres za celu porodicu ali i pravo uživanje ako se dobro isplanira i organizuje to vreme. Bebe uglavnom vole da se brčkaju, pogotovo ako imaju omiljenu kadicu i animaciju koja će im to vreme učiniti aktivnim i zabavnim. Naravno, to nije uvek pravilo, te je zato važna dobra priprema.

Kupanje bebe-tuširanje ili brčkanje u kadici?

Za početak je važno da odlučite da li ćete bebu tuširati ili joj omogućiti da se brčka u svojoj kadici. Odmah po dolasku iz porodilišta dok ne otpadne pupčani patrljak najbolje je da bebu samo tuširate tako što ćete zaštiti pupak pelenom. Čak i u ovom periodu kadica je idealno rešenje, ali nju treba da prati i bokal za polivanje i posuda za pripremljenu vodu. Bez obzira na godišnje doba, a pogotovo u zimskim mesecima bebi treba obezbediti toplu sobu i umerenu temperature vode za kupanje. Ako možete, idealno je da imate set za kupanje, koji će i bebi i vama napraviti od kupanja pravo uživanje. I vremenom kako beba raste i počinje da sedi set je idealan jer tek onda kreće zabava. Beba će moći da se i igra, čita knjige namenjene baš kupanju, ali i igra brojnim igračkama. To će biti njen mali ritual pred spavanje kome će se radovati.

Priprema za kupanje

Priprema za kupanje podrazumeva da vam sve neophodno bude pri ruci, pogotovo u početku dok je beba još mala pa kupanje je zapravo tuširanje iznad kadice. Naime, iako ćete podesiti temperaturu vode i sve skockati da funkcioniše za bebironca, u prvim danima je kupanje zapravo jedna rutina i za bebu i za roditelje. Budite spremni na suze i negodovanje. Srećom, takav čin kupanja traje svega nekoliko dana, posle već nailazi period uživanja. Što je sve veća, beba će se više radovati kupanju, anjena kadica će je baš na to i asocirati. Za bebu koja zavoli kupanje, ono zapravo predstavlja igru u kojoj je dozvoljeno brčkanje, prskanje,ali i vrištanje. To je svojevrsna zabava i za odrasle, koji puno ljubavi ulažu u taj čin.
Ako ste često u pokretu ili imate mali prostor, predlog je da nabavite sklopivu kadicu. U njoj će beba biti bezbedna, a vi spokojni s obzirom da takav model kadice ima neklizajuće nogare i zauzima mali prostor uz mogućnost kačenja na zid.

Ne ostavljajte bebu bez nadzora

Čak i ako beba se samostalno igra prilikom kupanja, ne ostavljajte je samu. Naime, trenutak nepažnje može dovesti da ona sklizne, proguta šampon ili se prevrne, čime može da navuče strah od kupanja.
Ne preterujte sa količinom vode u kadici, a ako beba voli duže da uživa najbolje je da pored vas bude bokal za dolivanje tople vode, kako joj ne bi bilo hladno. Optimalna temperature vode je od 36 do 38 stepeni pa povremeno laktom proveravajte da se voda nije ohladila dok se beba igra.
Ukoliko iz nekog razloga morate da ustanete najbolje je da bebu izvučete iz kadice i umotate u topli peškir, pa tek onda obavite neodložno.

Napravite mali ritual kupanja kod starijih beba

Kada je beba već porasla i razume večernji ritual kupanja, obezbedite da što više i uživa. Zapravo kupanjem počinje priprema za spavanje. Neke bebe će negodovati a neke će, pogotovo psole aktivnog dana jedva dočekati taj momenat. Ako dopustite bebi da se igra i brčka i ako ona zaista u tome uživa, napravite i takav raspored aktivnosti koje slede nakon toga. Beba će se radovati večeri i leškarenju sa roditeljima u krevetu, pričanju priča za laku noć, milovanju i poljupcima. Naša blizina im je i te kako važna.

Pokušajte da bebu kupate približno u isto vreme, da poštujete rutinu i da ostavite malo vremena za sebe. Ako imate pomoć, iskoristite je. Bebe vole društvo, ali pazite da je nakon igranja ne razigravate dodatno pogotovo ako je vreme za spavanje.
Bebama prija rutina u koju svakako spada i kupanje, a idealno je ako im ono izaziva i radost. Ne zaboravite, sreća roditelja je da svom detetu takvo osećanje i priušti kad god može. 
Potražite nešto od proizvoda na sajtu Kidsland-a koji vam u tome i mogu pomoći.

sponzorisani tekst

foto:kidsland.rs, nihal-karkala-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Lutke Barbie HDJ45,orb
Barbie lutka Extra HDJ45
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.199,00 RSD
6.899,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno