Bebe
02.06.2021.

Ovih šest vrsta knjiga za bebe obavezno nabavite

Opšte je poznato da su knjige za bebe najbolji način da one povećaju svoj vokabular i u isto vreme steknu što više znanja. Međutim, čitanje bebironcu je mnogo više od toga, to je jačanje i odnosa roditelja i deteta, izlaganje deteta brojnim idejama, uspostavljanje rutine uspavljivanja i najbolji način da mu usadite ljubav prema čitanju koja raste zajedno sa detetom.
Odakle da krenete? Možete da ih potražite u biblioteci, knjižari ili online, totalno je sve jedno, ali šta izabrati? Pametan početak će vam pružiti svaka knjiga za bebe u bilo kojoj od ovih kategorija:


Dečije pesmice i poezija kao obavezna knjiga za bebe


Rimujući stihovi smiruju bebe jer zvuče kao umirujući udarci otkucaja srca. Možete pronaći i ilustrovane verzije klasičnih rima i uspavanki za čitanje. Pesme i dečje rime se dobro slažu sa bebinom kratkom pažnjom, pošto jednu možete pročitati za minut ili dva. Savet stručnjaka je i da nije obavezno čitati svaku stranicu, takođe ni pratiti određeni redosled. Ne morate čak ni da čitate od reči do reči šta piše na stranici, a najbolje je pustiti dete da drži i manipuliše knjigom.


Idejne knjige za bebe

Pošto se vid bebe još uvek razvija, slike visokog kontrasta su bebi najlakše za praćenje. Zato za bebe mlađe od 18 meseci potražite najjednostavnije knjige, sa jednom jasnom fotografijom ili grafičkim crtežom po stranici, na običnoj pozadini. Ove knjige možete koristiti da biste detetu pokazali slova, brojeve, oblike, boje, životinje i još mnogo toga. Mnoge bebe obožavaju da vide druge bebe, pa su knjige koje koriste bebina lica za pokazivanje emocija ili jednostavnih aktivnosti ( kupanje, igranje) često hit.


Obavezno birajte knjige za bebe sa tvrdim stranicama

Ove knjige puštaju vašu bebu da eksperimentiše: “Šta je ovo? Kakvog je ukusa? Kako stranice funkcionišu? Mogu li sve sama da pridržim? “ Sva ova istraživanja su način na koji bebe uče, tako da ne morate da brinite za izgužvane uglove nitipocepane stranice. Sve je to deo odgajanja mladog čitaoca.


Knjige u slikama bez reči roditeljima omogućuju da puste mašti na volju

Knjige u slikama bez reči su posebno korisne u podsticanju slobodnog ćaskanja sa detetom. Iako dete nije sposobno da vam odgovori u ranom uzrastu, itekako vas razume. U zavisnosti od vašeg raspoloženja i trenutne inspiracije vi ćete pričati priču gledajući slike. Mnoge bajke koje odlično znate svaki put ćete obogatiti novim rečima, a beba će slušati vaš glas i pratiti reakciju vaših očiju, usana, tela.

Knjige za bebe koje sadrže pitanja i odgovore

Priče koje ponavljaju pitanje ili prate šablon (tipa: Da li je ovo beli zeka, Šta vidi zeka?) pomažu u izgradnji jezičkih veština bebe. Čak i pre nego što izgovori reči, beba uči da predvidi šta su one. Uskoro će moći da učestvuje i tako što će uskočiti sa sopstvenim predviđanjem o tome šta taj beli zeka vidi.

Interaktivne knjige bebe obožavaju

Čak i najmlađe bebe uživaju u istraživanju tekstura sa knjigama osetljivim na dodir. Pošto mala deca uče svim svojim čulima, odlučite se za knjigu u kojoj ima reaguje čulo dodira, ali i sluha. Te knjige će joj biti veoma zabavne i uvek će ih rado čitati.

Knjige za bebe treba posmatrati i kao učilo i kao igračke. Beba putem njih istražuje, uči boje, zvuke, oblike. Još dok ne počne da priča znaće sve boje, oblike, pokazaće vam rukom i nagraditi vaš trud koji ste uložili u njenu edukaciju. Biće vam zahvalna a i vi ćete biti ponosni, jer ljubav prema knjigama se stvara od malih nogu i jednom kada ih deca zavole uglavnom to bude ljubav za ceo život.
 

foto:victoria-regen-pixabay,katerina-kucerenko-pixabay
tekst:https://www.highlights.com/

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno