Bebe
07.05.2019.

Pomozite detetu da se oslobodi zavisnosti od dude

Vaša beba neutešno plače, a sve ste probali... Da joj pevate, da je nahranite, da je ljuškate, da je zabavite... Sve ste proverili... Sita je, nije žedna, nema temperaturu, nije joj hladno, pelena joj je suva, ona i dalje plače, pa vi, nemajući kud, kao i većina drugih roditelja, posežete za cuclom koja, gle čuda, rešava problem u trenutku.

Iako se njena moć umirivanja ne može osporiti, pedijatri i stomatolozi savetuju da se cucla koristi u što manjoj meri, da se između prve i druge godine njena upotreba što više redukuje, a da se u potpunosti izbaci do detetove četvrte godine kako bi se zubi i vilica neometano i pravilo razvijali. A koliko je to teško izvodljivo znaju svi roditelji koji su prolazili kroz odvikavanje deteta od cucle.

Deca, kao i odrasli, vole da budu spremna za promene koje dolaze. Zato razgovarajte sa njim na razumljiv način nekoliko dana pre odvikavanja kako bi bilo što spremnije.

Sa odvikavanjem treba krenuti tek kada dete počne sigurno da se kreće. U tom periodu počinje da istražuje okolinu pa će biti zauzeto učenjem i ispitivanjem novih stvari i manje će misliti na cuclu. Deca koja treba da se odreknu cucle gube sigurnost, pa odvikavanje nikako ne bi trebalo da se započinje istovremeno sa drugim značajnim promenama, odnosno u vreme kada dete kreće u jaslice ili vrtić, u vreme selidbe ili kada dobije brata ili sestru.

Nikako ne smete da izlažete dete podsmehu, da govorite "Duda je fuj, vidi kako je ružno kada je nosiš, nisi više beba" jer je cucla predmet za koje je dete emotivno vezano. Odvikavanje započnite kada je dete zauzeto igrom, kada je sa drugarima, jer će mu tada biti najlakše da se odvoji od nje, ali mu je dajte pred spavanje ili kad želi da se uteši.
Svedite korišćenje na nekoliko puta dnevno, ali u međuvremenu cuclu držite na mestu na kojem dete neće moći da je vidi. To će samo pojačavati krizu i ono će je tražiti ukoliko mu je u vidnom polju. Objasnite mu da se "duda odmara" i pokažite mu gde je. To će ga malo umiriti.

Ukoliko je potrebno, poslužite se i maštovitim izgovorima. Možete na cucli nacrtati male crvene tačkice i objasniti detetu da se "duda razbolela", da mora kod lekara, da će neko vreme biti odsutna.  Važno je da vi kao roditelji budete sigurni i istrajni u svojoj odluci jer ukoliko dete oseti da se i vi kolebate, da vam je žao kada plače i da ćete mu vratiti dudu uz malo "nagovaranja", odvikavanje se neće odvijati tako lako. Podrazumeva se da i ostavli ukućani moraju da se pridržavaju dogovora.

Možete olakšati mališanu tako što ćete otići zajedno u prodavnicu igračaka i dozvoliti mu da odabere novi igračku umesto dude, a nju na kraju na kasi "platite" cuclom. Nagradite dete pohvalama, trudite se da mu pažnju zanimate drugim aktivnostima u trenucima kada nastupi kriza i nikako ga nemojte grditi jer to nikada ne donese očekivani rezultat.

foto: thebump, lupopic.pw, romper.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno