Bebe
07.03.2019.

Brinete bez razloga...

Ne zna se kome je teže – mladim roditeljima koji su tek pregurali detetovu prvu godinu ili parovima koji su dobili drugu bebu pa je uporno porede s prvenčetom. I jedni i drugi se bore sa strahovima, dilemama i pitanjima da li im čedo kasni u razviju za vršnjacima ili starijom braćom i sestrama, da li je već trebalo da prohoda, da progovori i da jede samo, zaboravljajući da se neka deca jednostavno ne uklapaju u šablone.
Ako i vi mučite slične muke, utešite se time da niste ni prvi ni jedini koji kroz to prolaze.

Brinete jer još nije prohodalo
Neka deca će prve korake napraviti već sa osam meseci, a neka će i sa 15 jurcati s kraja na kraj stana puzeći, jer im je tako lakše i brže ili zato što se još nisu dosetila da u osvajanje sveta krenu na dve noge. Iako to nije retko, većina roditelja će početi ozbiljno da brine i da traži pomoć lekara zanemarujući sva druga detetova postignuća u kojima dominira nad vršnjacima. Neka će u tom uzrastu sklapati prve rečenice, slagati kocke, pravilno držati kašiku i bojicu, ali neće hodati, što bi roditeljima trebalo da bude dovoljan pokazatelj da treba da se opuste.

Savet za nestrpljive mame i tate: Napravite mu bezbedno i stimulativno okruženje za prve korake, širite ruke i pozivajte ga da došeta do vas, šetajte ga tako šti ćete ga držati za ručice...

Brinete jer još nije progovorilo
Umirete od želje da vam se dete obrati sa „mama“ ili „tata“, nadate se da će uskoro izgovoriti „daj“ ili „neću“, jer ima već 12 meseci, ali ono ni da gukne. Da se ne lažemo, ovo bi zabrinulo svakog roditelja, ali logopedi za njih imaju lepe vesti.
„Današnja deca sve kasnije progovaraju, ali se često dešava da iz njih u jednom trenutku reči nezaustavljivo pokuljaju, pa nemojte da brinete“.
To se najčešće dešava deci kojoj okruženje „čita misli“ i ispunjava pretpostavljene zahteve, ali i bebama koje imaju odlično razvijenu neverbalnu komunikaciju.

Savet za nestrpljive mame i tate: Čitajte im, pričajte im priče, obraćajte im se šta god da radite, imenujte predmete i radnje, pevajte im...

Brinete jer ne zna da jede samo
Dok većina dece može samostalno da drži viljušku i kašiku sa 15 meseci, nekim mališanima nedostaje spretnosti za ovu veštinu, neka su previše nezainteresovana za to, a nekima se više dopada da jedu prstima. U nekim slučajevima su, kažu pedijatri, krivi isključivo roditelji koji deci nisu ni nudila pribor za jelo da ne bi morali da vade grašak iz kose, fleke od kašica sa zidova i zavesa, ili zato što nemaju vremena, zaboravljajući da bez vežbe ništa ne može da se nauči.

Savet za nestrpljive mame i tate: Stavite detetu kašićicu u ruku pa mu pomozite da je prinese ustima, ali nemojte da ga silite ako ne želi ni da pokuša. Privucite njegovu stolicu uz sto dok čitava porodica obeduje, jer će tako početi da vas imitira, pa će na kraju naučiti da jede samo.

Ako vas ništa od ovoga nije utešilo, zapišite sve svoje dileme, sumnje i pitanja pa o njima popričajte s pedijatrom koji će moći da proceni da li kod deteta postoji razvojni problem ili je samo rešilo da prkosi vašim ambicijama i očekivanjima.

Foto: thebabylover.com, theparentreport.com, hayessp.com.au, karenmelton.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno