Bebe
30.01.2019.

Ublažite grčeve

Od infantilnih kolika, pozatijih kao grčevi, u prvim mesecima života pati jedna od pet beba. Iako je reč o bezazlenoj tegobi, roditelji teško podnose uznemirenost, neutešan plač, grčenje nožica i bolove koji muče njihovo novorođenče. Javljaju se kao posledica nedovoljne razvijenosti organa za varenje, preopterećenosti creva ili vazduha koji je beba progutala tokom podoja ili hranjenja na flašicu

Iako deluju dramatično, grčevi su normalna razvojna pojava za koju ne postoje ni univerzalni lek ni univerzalno rešenje za svako dete, pa roditeljima samo preostaje da učine sve kako bi sprečili pojavu grčeva, smanjili njihov intenzitet i učestalost, i da ublaže bolove. Najvažnije je, kažu iskusne patronažne sestre, da mama pravilno drži bebu na dojci ili da je pravilno hrani iz flašice kako bi ona progutala što manje vazduha.

 

Posle jela beba obavezno treba da podrigne tako što ćete je dići u kosi ili uspravan položaj i nežno je lupkati po leđima. Osim toga, u borbi s grčevima pomaže držanje bebe okrenute stomačićem ka mami ili tati (najbolje koža na kožu), nežno savijanje nožica ka stomaku, da bi se oslobodila gasova, ili zagrevanje stomaka.
Umesto plastične flašice sa toplom vodom ili tetra pelene zagrejane peglom, što su nekada koristile mame, danas za to služe grejači za bebe.

U prodavnicama dečje opreme već godinama mogu da se nađu električni termofori, modeli koji ne zahtevaju izvor zagrevanja, a u radnjama i na sajtu „Kids Land“ postoje „BabyJem“ jastuci i pojasevi sa košticama višnje.
Ovaj stopostotno prirodni proizvod nežno zagreva stomačić i pomaže u smanjenju grčeva kod beba. Pre upotrebe jastuk sa semenom višnje treba zagrejati u mikrotalasnoj pećnici ili pećnici, proveriti da nije pregrejan i obavezno postaviti sloj ili dva odeće između njega i nežne bebine kože.
Jastučići su toliko lepi da će se vaša beba, kad grčevi budu davna prošlost, rado igrati sa njima.

Promo tekst
Foto: chris-anderson-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno