Bebe
14.08.2023.

Što sitnije, to opasnije

Početak puzanja i prvi bebini koraci velika su radost za svaku porodicu. U početku se strepi od padova i povreda koje nastaju pri bliskim susretima s komadima nameštaja, zatim dolazi faza divljenja, kad dete počne sasvim samostalno da ovladava prostorom, a na kraju se, kad ukućani shvate da je malom čoveku sada skoro sve dostupno, pale svi alarmi. Beba trpa u usta sve što joj padne šačica, bilo da je reč o zemlji iz saksije i dlakama iz repa kućnog ljubimca, bilo da se dokopala tatinog novog telefona, sestrinih šnalica, točkića sa batih autića ili mamine ogrlice od perli.
Na sreću, čak u 80 odsto slučajeva, dete kroz stolicu izbaci sve što proguta, a razloga za brigu ima samo ako je reč o oštrim ili toksičnim predmetima ili sitnicama koje mogu da dovedu do gušenja.

Novčići i dugmići
Decu fasciniraju ovi mali, okrugli, svetlucavi predmeti pa će ih, kao većinu novih stvari, staviti u usta. Kako nemaju oštre ivice i uglavnom su malog prečnika, beba će ih, ukoliko ih ipak proguta, iskakiti za 24 do 36 sati.
Roditeljima u ovom slučaju preostaje samo da pažljivo analiziraju sadržaj punih pelena i da, ukoliko novčić ili dugmence ne nađu za dan, dan i po, odvedu dete lekaru.

Okrugle baterije
Nalaze se u nekim igračkama ili drugim predmetima u kući do kojih beba usled nepažnje može da dođe. Ako je proguta, odmah, ali zaista odmah zovite hitnu pomoć ili se zaputite u najbližu bolnicu. Baterije sadrže živu i litium, materije koje mogu da izazovu veoma ozbiljne posledice po zdravlje i život.

Lekovi
Nikada, ali nikada ih ne ostavljajte na mestima koja su dostupna bebama i deci. Posebno budite oprezni sa medikamentima koji su namenjeni odraslima jer oni čak i u malim dozama mogu da budu fatalni.

Orašasti plodovi
Ove namirnice, naročito kikiriki i semenke od suncokreta, ne treba da jedete i držite na stolovima dok su vam deca mala. One mogu da se zaglave u nosu, uhu i donjim disajnim kanalima i da izazovu gušenje. Podalje od dece čuvajte trešnje, bombone, kokice, intergalni keks koji se lako mrvi, žvake... 

No, kako i uprkos svim merama opreza dete uvek može da se dočepa potencijalno opasne sitnice, zarad vašeg mira i njegovog zdravlja, pitajte pedijatra šta vam je činiti ako posumnjate da je beba nešto progutala. On će vam reći da li to može da se izbaci kroz stolicu ili dete treba dovesti na pregled. 

foto: webdesignprof0-pixabay,xavi-cabrera-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Kocke 036794,ba
Slagalica bambusovi štapići 036794
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.699,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Kocke 10/1045
Kocke pečurka Polesie 17/1045
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.499,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Kocke BB-0085-150
Spakovane u biorazgradivoj kesi, ekološke kockice su spremne za početak avanture...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.704,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Igračke za bebe 003080FVS
 Edukativni magični tablet na dodir 003080
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.790,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno