Bebe
19.09.2018.

Prirodno je najbolje

Do pre samo 10-15 godina izbor je bio jednostavan – mala ili velika, crvena ili šerpaplava, a danas postoje desetine najrazličitijih kadica za kupanje beba. Prave se sa 1.001 dodatkom, pa im fale samo đakuzi efekat, centrifuga i električni sušač. Šalu na stranu... Ponuda je sjajna, pa svako može da nađe nešto po meri svog džepa i po svom ukusu, iako su bebi sigurne mamine i tatine ruke važnije od estetike i cene.
Ako ostavimo kadice po strani, evo šta sve treba da znate o kupanju beba...

Bebe se rađaju sa nezrelom kožom koja je prekrivena belim sirastim slojem koji je štiti dok je u maminom stomaku. On se po porođaju briše i delimično uklanja a deo upija koža i time započinje svoj razvoj. Koža je, ako niste znali, najveći ljudski organ koji ima tri važne funkcije – zaštitnu, čulnu i regulatornu. Osim što štiti čitavo telo, ona doprinosi i opštem zdravlju organizma, zbog čega je u prvim danima i mesecima bebinog života potrebno posvetiti posebnu pažnju nezi ovog organa, u šta spada i kupanje.

Po dolasku iz porodilišta, dok bebi ne otpadne pupčani patrljak, preporučuje se suvo pranje, odnosno brisanje bebe mekanom pamučnom tkaninom ili sunđerom nakvašenim toplom vodom. Ako se posebna pažnja posveti brisanju pregiba i pelenske regije, beba će biti čista i bez tekuće vode, šampona i sapuna, a sa brčkanjem, savetuju neonatolozi, treba sačekati dok patrljak ne otpadne i dok pupak ne postane suv.
Iako se bebe u mnogim američkim filmovima i serijama kupaju u sudoperi, mi se i dalje držimo večernje kupke koja je i lep porodični ritual koji zbližava roditelje i bebu.

S njim treba sačekati dok beba ne napuni tri nedelje, kada se aktiviraju lojne i znojne žlezde, i kada može da se utvrdi da li ima suvu, osetljivu, normalnu ili masnu kožu.
Bebe s normalnom i masnom kožom mogu da se kupaju svakodnevno, dok bebe sa suvom i osetljivom kožom ne treba kupati češće od dva do tri puta nedeljno. Važno je, savetuju dermatolozi, da pratite kako sredstva za higijenu i učestalost kupanja deluju na osetljivu bebinu kožu i da menjate ono što bebi ne prija.

I dok od izbora boje i dizajna kadice ništa ne zavisi, to se ne bi moglo reći za odabir sredstava koje koristite za kupanje beba, jer ovde važi pravilo „što prirodnije – to bolje“. U potpuno prirodna sredstva, izrađena prema tradicionalnim procedurama, spada „Tosamin“ „To-To tvrdi sapun“ za pranje posebno osetljive kože. Sapun je napravljen od najfinijih organski proizvedenih biljnih ulja - bio-kokosa, hladno ceđenog ulja organskog badema, hladno ceđenog maslinovog ulja i esencijalnog ulja lavande. „Tosamin“ „To-To tvrdi sapun“ ne sadrži hemijske sastojke, naftne derivate i jake mirise. Lako se ispira s kože, čini je zdravom i nežnom. Probajte ga!

Promo tekst
Foto: bathingyourbaby.com, mirror.co.uk, pregnantpillows.org, thebump.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno