Bebe
12.08.2018.

Ne prekrivajte kolica

Što zbog visokih temperatura, što zbog bombastičnih naslova koji upozoravaju na opasnost od groznice Zapadnog Nila, sve više roditelja bebe vozi u kolicima prekrivenim pelenom ili nekom drugom tkaninom. To je, tvrde švedski naučnici, opasnije i od najjačeg sunca i od roja komaraca jer i najtanja tkanina podiže temperaturu u unutrašnjosti kolica za 15 stepeni u odnosu na spoljašnju, što može da dovede do toplotnog udara, pa čak i do iznenadne smrti.
Što je beba mlađa, to je rizik veći!

Tkanina prebačena preko kolica zaustavlja protok vazduha, podiže telesnu temperaturu, otežava disanje i uz to sprečava roditelje da na vreme vide da bebi nije dobro.
Umesto tkanina, za zaštitu od sunca, ako već morate na kratko s detetom napolje, koristite suncobran. On zaustavlja štetne UV zrake i stvara zaklon od sunca, ali ne zaustavlja cirkulaciju vazduha. Inače, bebe i sasvim malu decu tokom leta ne treba izvoditi napolje u periodu između 10 i 17 časova, a narednih dana, kada se očekuju ekstremno visoke temperature i veoma visok indeks UV zračenja, šetnju odložite za 19 sati.

Međutim, kako se poslednjih dana živa u termometru se i nakon tog doba „drži“ visoko, mnogi roditelji kreću u šetnju s bebama u kolicima i u vreme kada one obično spavaju. Zbog straha od komaraca koji prenose groznicu Zapadnog Nila, koji su otkriveni na čak 47 lokacija na teritoriji Grada Beograda i 65 lokacija u Grčkoj, gde najčešće letujemo, kolica i uveče prekrivaju pelenama što zbog temperature koja sporo pada takođe može da bude opasno. Rizik od toplotnog udara je manji, jer je i večernja temperatura niža, ali zato i dalje preti opasnost od problema sa disanjem i pregrevanja.
Zato tokom večernje šetnje preko kolica treba prebaciti zaštitnu mrežicu kako bi beba imala dovoljno kiseonika. Neće joj biti pretoplo, a biće zaštićena od komaraca.

Foto: today.com, dailymail.co.uk, mytinytot.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno