Bebe
05.08.2018.

Preživite pakleni sat

Čak i žene koje na svoje Instagram i Fejsbuk profile kače bebine slike s porukama „Mamin mali anđeo“ i pričaju svima kako je njihovo čedo nikad ne plače, u trenucima iskrenosti umeju da kažu da su bebe anđelčići samo kad spavaju. Ovo posebno važi za one mame koje se još dobro sećaju onog strašnog perioda koji počinje između četvrte i šeste nedelje, a završava se krajem trećeg meseca, a nekad ume da potraje i do petog. Karakteriše ga neutešan plač u trajanju od sat vremena, pa do čak četiri sata, koji se obično se vezuje za popodnevne časove, od 16 do 18 h, kada je bebu veoma teško umiriti.
Jeste teško, ali nije nemoguće!

Stručnjaci još nisu utvrdili šta je okidač za pakleni sat, kako se naziva ova popodnevna tura plakanja, ali se pretpostavlja da do nje dovodi kombinacija viška stimulacije, umora, gladi i temperamenta. Ako vam je za utehu, kroz ovu fazu prolazi većina beba. Ma koliko delovalo dramatično, ona će proći, a vi samo treba da se naoružate strpljenjem i da probate da umirite bebu prema uputstvima stručnjaka.

Pripremite se na ono što sledi
Čim uočite da je vaša beba ušla u ovu fazu, a to ćete znati već nakon dva, tri dana, pripremite se na ono što sledi. Za ono doba dana kad znate da će početi pakleni sat ne planirajte ništa, već gledajte da sve obavite pre toga. Istuširajte se, ručajte, zabavite stariju decu, okačite veš, otkažite posete i druženja, pa ćete moći da se fokusirate na smirivanje bebe. Verujte, daleko je lakše da to radite siti i ako vam je starije dete zbrinuto i nahranjeno, nego ako vas čeka 1.001 obaveza.

Dajte bebi da sisa, to deluje umirujuće
Možda neće u potpunosti rešiti problem, ali dojenje će svakako pomoći bebi da se smiri. Međutim, da bi to uspelo, pre nego što uzmete bebu u naručje i ponudite joj dojku, vi morate da se smirite. Ponavljajte sebi da beba nije bolesna, da je savršeno dobro i da će faza plakanja ubrzo proći. Trudite se da dišete duboko, jer i to umiruje bebu, a može i da je uspava, što bi bilo idealno.
Ona treba da sisa onoliko dugo koliko joj prija, jer je to podoj utehe.

Svedite sve aktivnosti na minimum
Kad beba napuni mesec, mesec i po dana ona postaje svesna svih stimulansa iz svog okruženja, a oni, udruženi sa ostalim faktorima, mogu da budu okidač za početak paklenog sata koji može da traje i četiri puta duže no što mu ime kaže. Ako znate da on počinje u određeno vreme, pola sata pre toga isključite ili utišajte televizor, zatvorite prozore, sklonite muzičke igračke i umirite ukućane. Važno je da do bebe ne dopire nikakva buka, bilo da je reč o mikseru, zvonu mobilnog telefona, vestima sa televizije, glasnom razgovoru, saobraćaju i graji dece koja se igraju ispred zgrade...

Napravite pauzu od desetak minuta
Situacija poneka ume da eskalira kad nijedan od trikova ne pomogne, pa je onda uznemirena mama poslednja osoba koja može da umiri uznemirenu bebu. Tada je sve dozvoljeno, čak i da pozvonite na vrata prvih komšija i da ih zamolite da nose i ljuškaju bebu desetak, petnaest minuta. Naravno, ovom drakonskom rešenju treba pribegavati samo ako uz sebe nemate nikog bližeg – supruga, mamu, svekrvu, sestru, tatu, prijateljicu ili neku drugu blisku osobu, ali suština je u tome da se pravljenjem pauze i otklona menja dinamika u kući i smanjuje napetost između vas i bebe.

I da ponovimo još jednom...
Sve će to brzo proći, pa će beba ponovo biti mamin mali anđeo.

Foto: newbornbaby.com.au, sheknows.com, justbeparenting.com, babycentre.co.uk, clickinmoms.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno