Bebe
06.07.2018.

Olakšajte im disanje

Mnoge bebe u prvim mesecima života, a neke i odmah po dolasku iz porodilišta, otežano dišu jer im je nosić zapušen. Mladim roditeljima, koji se tek uhodavaju, prilagođavaju i upoznaju s prinovom, prvo pada na pamet da su nešto pogrešno uradili i da se od toga beba prehladila, jer ne znaju da je reč o fiziološkom stanju. Beba je do rođenja devet meseci boravila u plodovoj vodi, pa je nakon rođenja potrebno neko vreme za čišćenje disajnih puteva i njihovo prilagođavanje novoj sredini.

Ako se i vi nađete u ovoj situaciji, ne paničite već pratite da li beba normalno sisa i normalno spava, ali i koliko dugo problem traje, jer bi to moglo negativno da se odrazi na napredovanje i razvoj. Srećom, to se veoma retko dešava. Dovoljno je da bebi barem dva puta dnevno nakapate u nos po jednu do dve kapi fiziološkog rastvora, kako biste sačuvali vlažnost sluzokože, i sve će proći samo od sebe.
Iako je reč o bezazlenoj tegobi, svakako posvetite posebnu pažnju higijeni, jer nekim bebama može da smeta i prašina koja nas okružuje, a da je nećete izlagati duvanskom dimu se, valjda, podrazumeva.

Iako su bebe koje sisaju zaštićene antitelima iz mleka, ponekad ipak može da dođe do prehlade. Tada nosić treba čistiti pumpicom, kako bi se uklonio višak sekreta, i koristiti spej na bazi morske vode ili fizliološki rastvor.
Ukoliko beba odbija da sisa i često se budi, odvedite je pedijatru, posebno ako kašljuca i ako dobije temperaturu.

Od pomoći može da bude i stavljanje bebe u polusedeći položaj, redovno provetravanje prostorija u kojima ona boravi i vlaženje vazduha, jer im suv vazduh ne prija.

foto: Guía Infantil, Cuidado Infantil, Doctissimo

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno