Bebe
09.05.2018.

Nek se uspava sama

Kad iscrpljeni roditelji žele da beba zaspi što lakše i što brže, učiniće sve da joj u tome pomognu i da što pre šmugnu nazad u dnevnu sobu. Ležaće pored nje na bračnom krevetu, tapkaće je po guzi, maziće joj lice i kosicu, pevaće joj uspavanke, držaće je za ručicu, ljuljaće je do iznemoglosti, nudiće joj flašicu s mlekom ili vodom, dubiće na trepavicama ako treba, samo da zaspi kako bi je premestili u krevetac. A onda će se išunjati iz sobe, uz pomoć nindža tehnika i baletskog hoda na prstima. Najzad! U krevecu je! Spava!

Samo oni koji su uspavljivali bebu koja ne želi da spava znaju kakve su to muke. Podočnjaci do kolena, snaga i strpljenje na izmaku, a beba sve neumornija i sve upornija u nameri da od roditelja iznudi još koji trik, još koju uspavanku, još malo maženja.
– U početku se s njom još da izaći na kraj. Uostalom, još se navikavate na svoje čedo, otkrivate šta voli, a šta ne, šta mu prija. Strepite i brinete, pa nastojite da mu obezbedite kvalitetan san jer će od toga najbrže da raste. Izvesno je da radite najbolje što umete, ali to će vam se već za nekoliko meseci obiti o glavu – poručuje Aleksis Dubief, autorka knjige „Bebin dragoceni san: Vodič za uspavljivanje“.

Sve što činite da uspavate bebu, tvrdi ona, dovešće do toga da ona u uzrastu od četvrtog do osmog meseca počne da se budi noću. Prvo jednom, dva puta, a onda na svakih desetak, petnaest minuta ili, u najboljem slučaju, na sat, dva.
– Ako ste je uspavali ljuškanjem, budiće se zato da biste je ponovo ljuškali. Ako ste joj pevali uspavanke dok ne zaspi, budiće se da joj pevate ponovo. Ako se uspavala sisajući ili uz flašicu mleka, budiće se da jede iako nije gladna... Beba će tražiti ono u čemu uživa, a vi ćete biti zbunjeni – otkriva Dubief.

To je, objašnjavaju psiholozi, normalna faza u odrastanju. Bebin mozak se brzo razvija pa ih je između četvrtog i osmog meseca teško prevariti jer su „mudrije“.
– Bebe kad se rode uglavnom spavaju i tada je dovoljno da ih site i presvučene spustite u krevetac. Nema potrebe da ležite i stojite pored njih, da ih ljuškate i češkate, zaspaće svakako. Kad prođe nekoliko meseci beba će početi da se budi sa očekivanjem da sve bude isto kao kada je tonula u san. Ona se seća da ste bili pored nje, sada niste, pa će početi da vas doziva plačući. Zamislite sebe... Zaspali ste u spavaćoj sobi pored voljene osobe, a budite se na klupi u parku, sami samcijati... Ni vi se ne biste okrenuli na drugu stranu i nastavili da spavate, pa ne može ni beba.

Jedino rešenje je da bebu stavljate u krevetac budnu, da ugasite svetlo i da napustite sobu, jer je to ambijent s kojim će se suočiti kada se probudi u toku noći.
– To ne znači da treba da izbegavate maženje, dojenje, uspavanke, ljuškanje i češkanje. Naprotiv! Sve to treba da radite, ali dok je beba budna. Čim počne da sklapa okice, stavite je u krevetac, poljubite je, mahnite i izađite iz sobe. Ne glumite nindžu i ne iskradajte se, pa će beba to prihvatiti kao deo rituala i neće vas tražiti kad se probudi, osim ako nije gladna, mokra, uplašena ili bolesna. Ali to je već druga tema – poručuje Aleksis Dubief.

Foto: thechampatree.in, financialtribune.com, thebesta.website, uratex.com.ph, mothercare.co

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno