Bebe
24.04.2018.

Probajte turban-zavoj

Iz nekog razloga, većina mladih roditelja strahuje od nege pupčanog patrljka i s nestrpljenjem čeka dan da on otpadne. U porodilištu se ovim delikatnim poslom bave pedijatrijske sestre, prvih dana po dolasku kući patronažne sestre, a onda se valja snaći sam.
Ako pratite njihova uputstva i koristite savremena medicinska sredstva, biće lakše nego što mislite.

Pupčani patrljak je ostatak pupčane vrpce i dug je dva do tri centimetra. Počinje da se suši od trenutka rođenja, svakim danom sve više, pa obično otpada najkasnije nakon dve nedelje. Do tada treba voditi računa da bude suv i čist, jer u suprotnom može da dođe do bakterijske infekcije koja, u najgorem slučaju, može da se proširi. Čak i ako vam se čini da patrljak samo što ne otpadne, nemojte ga kidati i vući da ga odvojite od pupka.

– Za negu pupčanog patrljka ili obradu pupčane rane pripremite antiseptički rastvor, sterilne komprese (5x5 cm) i mrežasti turban-zavoj ili perforirani hipoalergijski flaster. Od antiseptičkih rastvora preporučuju se Octenisept®, sofisticirani antiseptik nove generacije koji je lak za upotrebu, ima širok antimikrobni spektar, široko primenjiv i nudi visoku sigurnost, ili jednoprocentni povidon-jodid koji je sjajan za tretman rana – savetuju patronažne sestre Telefonskog savetovališta „Halo beba“.

Prvo na pupčani patrljak naprskajte „Octenisept“ ili nakapajte povidon-jod, zatim ssterilnom gazom/kompresom očistite polje koje se tretira po principu od sredine ka spolja, a na kraju i neposrednu okolinu pupka. Na patrljak ponovo nanosite „Octenisept“, ostavite da odstoji 30 do 60 sekundi, stavite sterilnu kompresu, a preko nje mrežasti turban-zavoj. Ukoliko koristite povidon-jod, nema potrebe da čekate da počne da deluje, već preko njega odmah stavite kompresu, pa turban-zavoj.

Kad pupčani patrljak otpadne, na pupčanu ranu, dok se ne sasuši, jednom do dva puta dnevno nanosite „Octenisept“, stavite kompresu/gazu, pa mrežasti turban-zavoj. Kada se pupak sasuši, bebu kupajte slobodno, bez ikakve zaštite.

"Tosamin“ mrežasti turban-zavoj je zapravo sanitetna mrežica koja ne draži i ne iritira bebinu kožu. Lako se koristi, što je posebno važno roditeljima koji sa strahom pristupaju nezi pupčanog patrljka i pupčane rane. Jednostavno se navlači na obrađen pupak prekriven kompresom, bez lepljenja, što skraćuje i olakšava postupak.

Promo tekst
Foto: patricia-prudente-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Dušeci za krevetac 2845-classic
Dušek classic, dušek za krevetac DEZEN DUSEKA JE RAZLICIT U ZAVISNOSTI OD T...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.699,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Noćno svetlo 36838mag
Noćno Svetlo Mesec 36838
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.259,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno