Bebe
18.03.2018.

Pomozite bebi da sedne

Roditelji se, prirodno, raduju svakom bebinom napretku, svakoj novini i svemu naučenom - prvom osmehu, gugutanju, tepanju koje prethodi prvim rečima, a jedna od najvećih radosti stiže u trenutku kada beba prvi put sedne sama, bez pridržavanja.  Sedenje, savetuju pedijatri, ne treba forsirati, ali svakako treba pomoći bebi da se pripremi za ovaj veliki korak.



Većina beba želju za sedenjem počinje da pokazuje oko četvrtog meseca, a najkasnije oko devetog, pa je ne požurujete u tome. Pre nego što uopšte bude mogla da sedne, sa ili bez podrške, beba mora da samostalno drži glavicu i da ima razvijenu motoriku kako bi mogla da održi balans.

Sedenju prethodi faza ležanja na stomaku, koja je dragocena za jačanje trbušnjaka, mišića vrata, ruku i leđa, a da bi se svi oni podjednako razvijali, položaj treba redovno menjati. Idealno bi bilo da se sama okreće sa stomaka na leđa i obratno, a ako ne uspeva, malo joj pomozite.

Većina njih u početku ne pokazuje oduševljenje zbog ležanja na stomaku, ali se vremenom naviknu. Da ne bi pružala otpor, najpre je stavljajte na vaše grudi, tako da leži na stomaku i gleda vas u lice, a nakon toga je stavljajte na stomačić, ali tako da se oslanja na mekani jastuk, sve dok ne počne da se igra u tom položaju.

Čim beba nakon trećeg ili četvrtog počne sama da drži glavicu uspravno, možete je postaviti da sedi naslonjena na jastuk, u ljuljašci za bebe, polusedećem položaju u kolicima. U tim trenucima uvek budite uz nju, ne ostavljajte je samu ni na trenutak. Već oko petog meseca beba će moći da sedi sama i po nekoliko sekundi bez ikakve podrške, pa stoga samo nastavite sa vežbanjem.

Pre nego što budu spremne da sede same, bebe moraju da nauče da održavaju balans i da steknu sigurnost. Stavljavlje ih u ugao kauča, ili ukrstite noge pa je postavite da sedi u tom "trouglu", a vi je pridržavajte. Na taj način će steći utisak o sedenju, počeće polako da se oseća bezbedno i udobrno.

Naredna faza je ona u kojoj beba može da sedi sama bez jastuka, ali će se oslanjati na ruke i tako održavati balans. Stavljajte je na mekane površine, udaljena od ivice stolice ili kauča, kako se ne bi povredila. Budite uz nju i zajedno održavajte balans.

Nekada je možete staviti ispred većeg ogledala, jer bebe vole da gledaju odraze, a to može da joj pomogne i u održavanju ravnoteže. Jednom kada beba nauči da sedi sama, moraćete i njeno okruženje i sobu da podredite tome. Ukolnite sve predmete koji mogu biti opasni.
I pored toga što će vremenom steći stabilnost u sedenju, u automobilu nikako ne smete da je vozite van sedišta, čak ni na kratkim destinacijama.

izvor: parents.com

foto: Secrets of Baby Behavior, MomJunction, Advanced Moms, Club Madres

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno