Bebe
04.03.2018.

Zbližite se s bebom

Majčinski instinkt kod najvećeg broja žena javlja se odmah nakon porođaja, ali on može i da izostane. To je normalno i ne predstavlja razlog za brigu. Mnoge mame koje su mislile da će od prvog trenutka uspostaviti vezu s bebom, počinju da pate iako zbližavanje sa novim članom porodice ponekad traži vreme. Ukoliko se i vi suočite sa ovim problemom, naučite na koji način možete da podstaknete ovaj proces.

1. Odlučite se za dojenje  - Čak i kada se na stranu stave svi benefiti majčinog mleka, a ima ih mnogo, dojenje nema alternativu kada je reč o uspostavljanju one čvrste, neraskidive veze između mame i bebe. Dok sisa novorođenče sluša otkucaje majčinog srca koji će ga lakše umiriti i brže uspavati.

2. Gledajte je u oči - Beba će lakše i brže upamti vaše lice, pa će se osećati spokojno.

3. Masirajte je - Masaža će opustiti bebu, a vi ćete se osećati kao superheroj dok se ona kikoće i uživa.

4. Odložite telefon - U prvim bebinim mesecima ona će vam biti na prvom mestu, pa od vas niko ne treba da očekuje da mu odmah odgovorite na poziv ili poruku. Beba je prioritet.

5. Gledajte se zajedno u ogledalu - Iako bebama ogledalo ništa ne znači, one vole da gledaju lica drugih ljudi. Kasnije, kad počne da razaznaje likove, mamu i sebe će posmatrati kao jedno.

6. Slušajte otkucaje bebinog srca - Sećate se kako ste bili srećni kada ste na ultrazvučnom pregledu prvi put čuli otkucaje bebinog srca? E, pa sada možete u tome da uživate po čitav dan i oni mogu da budu muzika za vaše uši, kad god to poželite.

7. Spavajte dok beba spava - Odmorna mama je srećna mama, a to bebi najviše treba. Zato nemojte da vas grize savest ako prilegnete dok beba spava. Zaslužujete odmor.

8. Uradite nešto lepo za svog partnera - Novorođenče može da oseti kakav emotivni odnos imaju roditelji i da sve to upija, ma koliko vam delovalo neverovatno. Zato se posvetite vašem partneru.

9. Uživajte u sadašnjosti - Mnoge mame po knjigama i internetu istražuju kako beba treba da se razvija i napreduje iz nedelje u nedelju, iz meseca u mesec, što nije dobro, jer svaka beba ima svoj ritam i svoj tempo. Zato, uživajte u sadašnjosti, u trenucima koje sada imate sa bebom jer se oni neće vratiti.

10. Negujte bliskost - Devet meseci ste je nosili u stomaku, a sada ste se razdvojile, pa vam to nedostaje. Nošenje bebe u kengur nosiljci, uspavljivanje na grudima, maženje i bliski kontakt učiniće da se beba umiri, da joj se disanje ujednači i da lakše zaspi i bude zadovoljnija.

11. Uvek reagujte na njen plač - Ne, nećete je razmaziti, posebno u prva tri meseca kada je bebi neophodno da uvek bude tu uz vas. Važno joj je da zna da ćete, kada zaplače, vi biti tu za nju. 

12. Postanite ekspert u povijanju - Pravilno povijanje učiniće da se beba oseti sigurnom i zaspi bolje.

13. Uživajte u mirisu vaše bebe - Niko do sada na žalost nije uspeo da u bočicu stavi taj specifični miris bebe koji nam mami osmeh i budi nežnost, pa užviajte u njemu sada, dok još možete.

14. Ljuljuškajte je što više - Upravo ste uspavali bebu i prilično ste sigurni da možete da je spustite u krevetac, a da je ne probudite? Čak i da je tako, iskorisitite ove dragocene trenutke, pa je još nekoliko minuta ljuškajte po sobi. Ovo će vam sigurno jednom nedostajati.

15. Igrajte se odećom - Nijedna žena nije imuna na one slatke male bebeće stvarčice, na benkice, džemperiće i nove, malene pantalone, a mame posebno. Čak i pakovanje, pranje i peglanje bebine odeće može da vam pojača osećaj bliskosti, pa radite ovo što češće.

16. Vodite dnevnik - Prva godina vaše bebe proleteće kao tren, pa zato vodite dnevnik o svom bitnim momentima iz njenog odrastanja i svim divnim trenucima koje ne biste voleli da zaboravite.

17. Ne paničite kada plače - Znamo da je gotovo nemoguće da ostanete mirni ukoliko vaša beba neutešno plače, a vi ne možete da utvrdite šta joj fali. Mešutim, ukoliko se suviše uspaničite, to će samo pogoršati situaciju. Sve bebe plaču, vi se potrudite da dišete duboko, da se umirite kako biste mogli da umirite i nju.

18. Uspostavite rutinu - Bebama prijaju čvrst raspored i ustaljene navike. Ukoliko se držite utvrđenog rasporeda hranjenja, prasvlačenja i spavanja, neće biti većih problema.

19. Pronađite vaše fotografije iz tog perioda - Možda beba ima iste oči kao i vi kada ste bili stari koliko i ona sada.
Možda se smeje isto kao vi ili kao tata, možda ima istu mimiku ili na isti način češka uši ili sisa prst. Izvadite album sa vašim starim fotografijama i uživajte u pronalaženju sličnosti sa vašom bebom.

20. Odagnajte stres - U prvim danima nakon porođaja, dok osećate strah od obaveza i svega što vas čeka, pričajte s bebom kao sa malim najboljim prijateljem. Iako vas ništa neće razumeti, uživaće u vašem glasu, a vi ćete osetiti olakšanje.

izvor: parents.com

foto: telemindo, beautifulbreastfeeding.com, Ciudad y Poder, Guía Infantil, Makía Latinoamérica, vix, independent.co.uk

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno