Bebe
09.02.2018.

Bebe hrču ko matore

Bebe su pune iznenađenja, naročito u prvim danima, nedeljama i mesecima, kada o njima znamo tako malo. Spremali smo se za plač, za probleme sa dojenjem, raznobojnu stolicu, grčeve, česta buđenja i razne druge muke, ali nas na hrkanje niko nije upozorio.
Većina roditelja će, kad iz kreveca začuje struganje, zviždanje i hrkanje odmah pomisliti da s bebom nešto nije u redu iako je reč o normalnoj fiziološkoj pojavi koja će spontano nestati onako kako se i javila.

Bebe hrču i ispuštaju druge zvuke slične hrkanju zato što su njihovi disajni putevi veoma uski i ispunjeni sekretom koji se sudara sa izdahnutim vazduhom. Kako dete raste, tako se disajni putevi šire, sekret se, ako je beba zdrava, polako povlači, pa tako prestaje i hrkanje, zviždanje i struganje. Međutim, ponekad, ali zasta retko, hrkanje ukazuje na probleme sa disanjem, odnosno na ozbiljnije suženje disajnih puteva zbog čega beba s mukom dolazi do vazduha.

Uzroci mogu biti različiti, a većina se vezuje za prehladu, alergijsku reakciju i uvećanje krajnika. U retkim slučajevima do hrkanja dolazi u fazi najdubljeg sna ukoliko se bebini vratni mišići maksimalno opuste pa se čuje prolazak vazduha kroz disajne organe.
Pomoć lekara treba da potražite ako se hrkanje pogoršava kako beba raste, a naročito ako se nepovoljno odražava na njen san, raspoloženje i napredovanje.

Redovno čistite bebin nosić
Redovna higijena nosa mnogo znači, pa je ne preskačite. Svako veče nakon kupanja, a pre spavanja, bebi nakapajte malo fiziološkog rastvora u nosić. Ako to nije dovoljno, ponovite postupak pa rastvor i sekret izvucite nazalnom pumpicom. S njenom upotrebom ne smete da preterujete, ali zato na fiziološkom rastvoru ne morate da štedite.

Održavajte vlažnost vazduha
U toku grejne sezone vazduh se često presušuje zbog zagrevanja prostorija, pa se savetuje upotreba isparivača kako biste makar u bebinoj sobi ovlažili vazduh. Ukoliko imate TA pć ili centralno grejanje, možete da koristite i posudice sa vodom koja će isparavati.

Uklonite sve potencijalne alergene
Uklanjanje perjanih jastuka i jorgana, tepiha, zavesa i glomaznih plišanih igračaka iz dečje sobe, redovno brisanje prašine i podova pomaže u uklanjanju najčešćih alergena iz zatvorenog prostora. Podrazumeva se da u prisustvu bebe nema pušenja i duvanskog dima.

Podignite bebino uzglavlje
Bebe bi trebalo da spavaju na leđima jer se tako smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti iako se hrkanje najčešće javlja u ovom položaju. To ne znači da bebu treba okretati na stomak ili bok, možda će biti dovoljno da pod dušek, u visini bebine glave, podmetnete deblju knjigu.

Foto: dolmanlaw.com, healthbeat.spectrumhealth.org, drmarkmcgrath.com.au, livestrong.com  health.harvard.edu, healthline.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno