Bebe
06.02.2018.

Mini šlauf, veliki rizik

Nema tog roditelja koji dosad nije stotinu puta izjavio da proizvođaču nekog pomagala koje mu olakšava život i staranje o bebi treba dodeliti Nobelovu nagradu. Nekad davno to su bile jednokratne pelene, pa sklopiva kišobran kolica, pa sterilizatori i grejači za bočice, pa jastuci za dojenje i ko zna šta sve još, a trenutni hit je „Baby Swimmer“, mini-šlauf koji se bebama stavlja na vrat.
Da li je ovaj izum zaista tako genijalan? Koristan? Potencijalno veoma opasan?

Proizvođači tvrde da je „Baby Swimmer“ apsolutno bezbedan i veoma koristan za psihofizički razvoj dece, pa preporučuju njegovu upotrebu u kadicama, kadama, bazenima i na moru od rođenja do detetove treće godine. Osim toga, uveravaju nas, ovaj šlauf rasterećuje mamina leđa, jer „ne mora dugo da stoji nagnuta dok kupa dete“, omogućava brži razvoj bebe „jer ono ima punu slobodu za aktivne pokrete“, potpuno je bezbedan i dobar za jačanje mišića vrata jer je„položaj bebe prilikom korišćenja ovog šlaufa za vreme kupanja najpravilniji“.
„Baby Swimmer“ je prošao sva ispitivanja kvaliteta i bezbednosti jer su, tvrde proizvođači, u njegovoj izradi učestvovali brojni pedijatri.

S druge strane, dr Sara Deni, pedijatar Odeljenja za hitne slučajeve  Dečje bolnice u Kolumbusu i član Izvršnog odbora Američke pedijatrijske akademije za povrede, nasilje i sprečavanje trovanja, tvrdi da ne postoji nikakav dokaz o blagodetima od upotrebe malih šlaufa ali da je rizik izuzetno veliki.
– Tržište je preplavljeno šlaufima različitih proizvođača, pa je pitanje ko od njih ima potrebne sertifikate i čiji proizvod ispunjava bezbednosne standarde. To je veoma opasno jer je dovoljan trenutak nepažnje da dete isklizne iz šlaufa i udavi se. Ako roditelji žele da ih koriste, onda treba da se uvere u postojanje sertifikata o bezbednosti robe za decu. Međutim, ja sam svakako protiv njihove upotrebe jer roditeljima pružaju lažnu sigurnost – navodi dr Deni.
Ona smatra da mini-šlauf može potencijalno da optereti bebin vrat i da uzrokuje povrede ovog dela tela.

Iako ne postoji nijedno javno objavljeno istraživanje koje bi argumentovano opovrglo tvrdnje proizvođača, britanske, australijske i američke asocijacije instruktora plivanja, izričito zabranjuju upotrebu ovog pomagala na bazenima. Sa njima se slaže i dr Čarls Sustedži, specijalista urgentne medicine u Dečjoj bolnici u Majamiju.
– Previše sam često viđao decu koja su se nagutala vode ili su bila u životnoj opasnosti zbog isklizavanja iz šlaufa, a posebno ovih malih, vratnih, da bih o njima mogao da imam dobro mišljenje.

Šta vi mislite o ovome? Da li ste koristili mini-šlauf? Kakva su vaša iskustva?

Foto: daleko.eu, babyfloat.com, sta.co.uk,  dzidziulkowo.pl

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno