Bebe
03.02.2018.

Najslađi je prvi osmeh

Ima li ičeg lepšeg od prvog bebinog osmeha? Onog sanjivog, preslatkog, kratkog, toliko kratkog da je dovoljan treptaj da ga propustite?
Možda i ima. Možda je to prvi svesni osmeh bebe koja se nakon buđenje obraduje mami, možda je to onaj prvi kikot, možda prvi grleni smeh, ali nijedan nije lepši i slađi od onog prvog.

Taj prvi neonatalni smeh javlja se odmah po rođenju, traje mesec dana i nema nikakav emocionalni sadržaj. To je samo nesvesno pomicanje usnica u toku najdublje, REM faze spavanja. Češće se javlja kod prevremeno rođenih nego kod terminskih beba i nema nikakve veze sa puštanjem gasova, kao što mnogi misle.
Kako novorođenče raste, tako se broj nesvesnih osmeha smanjuje, da bi negde polovinom drugog meseca života beba postepeno počela da odgovora na stimulacije iz okoline. Prvi svestan osmeh kod većine beba, i to u budnom stanju, javlja se između šeste i desete nedelje života.

 

U ovom periodu intenzivira se razvoj detetovog mozga, vid postaje sve bolji, pa ono počinje da prepoznaje mamino lice. Beba će u početku više reagovati na zvučne stimuluse, kao što su muzika, mamin i tatin glas, a onda će početi da povezuje glasove i lica.
Iako se svako dete razvija svojim tempom, sve bebe bi trebalo da se smeju sa puna tri meseca. Ako se vaša ne uklapa u ovaj profil, verovatno joj nije ništa, ali vi se svakako posavetujte s pedijatrom. U međuvremenu se igrajte i mazite s bebom, pevajte joj, pravite smešne face, stimulišite je da vas gleda u oči i osmeh neće izostati.

Krajem trećeg meseca bebe sve više reaguju na interakciju lice u lice, a od četvrtog do šestog meseca osmehom pokušavaju da izraze svoje emocije, ljubav, radost, ushićenje. Bebe tog uzrasta zbog boljeg vida osmehom reaguju na podsticaje ili osobe koje se ne nalaze tik uz njih već na drugom kraju kreveta ili sobe, na trotoaru pored kolica, psu koji skakuće na povocu, a onda noću sve to ponovo proživljavaju zadovoljno se smeškajući..
Čarobno i neodoljivo, zar ne?

Foto:rubriek.nl, thehealthsite.com, writer.dek-d.com, smeju-.famili.fr

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno