Bebe
17.04.2023.

Vežbe za bebe na stomaku, dizanje glavice

Koliki je značaj stavljanja bebe na stomak?

Bebe su do pre nekoliko decenija veći deo dana i noći provodile ležeći na leđima čvrsto obmotane povojem, pa su posle, da ne bi imale ružan oblik glave spavale na stomaku, pa onda na boku, a sada se ponovo preporučuje spavanje na leđima, kako bi se smanjio rizik od sindroma iznenadne smrti. No, to ne znači, a mi često pogrešno zaključujemo, ne znači da bebu od prvih dana života ne treba stavljati da leži na stomaku.
Naprotiv! Ležanje za stomaku je najbolja vežba za razvijanje i jačanje mišića vrata, ruku, nogu i stomaka, i najbolja priprema za puzanje i hodanje.

Kada treba početi sa stavljanjem bebe na stomak?

Prema uputstvu Američke akademije za pedijatriju (AAP), sa stavljanjem bebe na stomak treba početi dan-dva po izlasku iz porodilišta, a najkasnije kad joj otpadne pupčani patrljak. Što se kasnije krene veće su šanse da će beba pružati otpor i plakati, jer neke od njih zaista ne vole ovaj položaj.
U početku bebu stavljajte na stomak dva do tri puta dnevno na tri do pet minuta, a kasnije postepeno produžavajte vreme. Najbolje je da ovu „vežbicu“ radite kad je beba sita, suva i naspavana, na čvrstoj podlozi s koje ne može da padne, van domašaja male dece i kućnih ljubimaca.

Bebu nikada ne ostavljajte samu u ovom položaju, posebno u početku, dok joj mišići vrata i ručica ne ojačaju. Ukoliko se beba ljuti, negoduje i plače, lezite ispred nje, pevajte joj, pričajte joj i zabavljajte je igračkama. Lakše će se navići na položaj koji joj napreže mišiće, ali će ubrzo početi da ga povezuje sa vašim glasom, pesmicama i igračkama koje voli.
Evo kako „vežbaju“ bebe po uzrastima:

Beba na stomaku sa dve nedelje

Sa dve nedelje: Ruke su joj savijene blizu ramena tako da glavu pomera samo na kratko, malo i sa velikim naporom. Obično se svako podizanje glave završi s nosićem pobijenim u podlogu. Ukoliko ste pored nje, beba će biti potpuno bezbedna, pa ovi početni neuspesi ne treba da vas obeshrabre.
Ograničenje postoji samo za decu koja su prevremeno rođena, atonična ili imaju neki drugi zdravstveni problem, ali to će vam svakako reći pedijatar.

Beba na stomaku sa dva meseca

Sa dva meseca: Može na kratko da podigne glavu, može da je okrene i da se nasloni na bilo koji obraz, a može i da pomeri ruke dalje od tela, pa će vam delovati da je beba ojačala. Iako i u tome ima istine, suština je u boljoj koordinaciji, što je jedan od ciljeva „vežbanja“. Ako se češće oslanja na jednu stranu tela, to znači da je ona dominantnija ili snažnija od druge.

Beba na stomaku sa tri meseca

Sa tri meseca: Beba drži glavu bez „kljucanja“ i pobadanja nosića, okreće je s jedne na drugu stranu, a laktove drži ispod ramena. Ukoliko je nešto zainteresuje, pokušavaće da se okrene levo-desno, pa bi valjalo da to iskoristite za dodatnu vežbu. Pomerajte šarene igračke, zveckajte joj ili joj puštajte muziku, pevajte joj, ali tako da mora da traži izvor zvuka.

Beba na stomaku sa četiri meseca

Sa četiri meseca: Podiže ruke i noge, pa izgleda kao da pliva, jer joj je koordinacija sve bolja. Ovo je prva faza priprema za puzanje.

Beba na stomaku sa pet meseci

Sa pet meseci: Beba postaje sve aktivnija i rado provodi vreme na stomaku jer zna da će, kad joj dosadi, moći sama da se okrene na drugu stranu. Dohvata igračke, počinje da se odgurkuje rukama i da se opire nožicama o podlogu. U ovom uzrastu raste potreba za interakcijom, pa ćete morati malo više da pevate i malo više da se igrate s bebom.

Beba na stomaku od šestog meseca

Od šestog meseca: Sigurno se podiže na ruke, sve se češće okreće s jednog na drugi bok i na leđa, a neke od beba umeju i da sednu iz ležećeg položaja. Ruke su joj sada snažnije, a mišići vrata veoma razvjeni.
Kad napune šest meseci nekim bebama će dosadilti ležanje pa će polako krenuti u osvajanje sveta. Sada je važno da vam podovi budu čisti jer je pitanje dana kada će beba otpuzati s mekane udobne podloge na kojoj leškari. Zahvaljujući višemesečnom „vežbanju“ mišića vrata, ruku, nogu i stomaka dovoljno je snažna i ima dovoljno razvijenu koordinaciju pokreta da može da se kreće četvoronoške.

Od ovog trenutka krenite da jačate svoju kičmu i noge. Trebaće vam kad beba počne da pravi prve korake, a naročito kad počne da trči. Samo, vama će biti potrebne ozbiljne pripreme, a ne ležanje na stomaku.

Srećno!

Foto: jonathan-borba-unsplash, PublicDomainPictures-pixabay, stephanie-pratt-pixabay,Victoria_Watercolor-pixabay,tung256-pixabay,jason-sung-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Ranac za vrtić Bunny 100647
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.299,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Podloge za igru 115157FVS
B kids podloga za igru watch me grow 115157
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.820,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Igračke za bebe 115030FVS
Senzorna aktiviti šetalica 3u1 Infantino, 115030
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.890,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno